Sisteme de navigatie – Incotro?

Cam cat costa o calauza electronica si ce poate face de banii investiti? Putem avea incredere in indicatiile GPS-urilor?

Pe zi ce trece, strazile pe care circulam devin mai aglomerate, iar simpla cautare a unei strazi sau locatii devine rapid o poveste complicata si fara sfarsit. Pe cine sa intrebi pe unde sa mergi si cine sa iti spuna la ce ora o sa ajungi la intalnire? Langa tine, ai coloane de masini si conducatori auto cu nervii intinsi la maximum.

Numai ca solutia poate veni de la un aparat GPS, pe care il atasezi pe parbriz si care iti va indica, vocal si vizual, traseul pe care trebuie sa il urmezi. Numai ca nu stii ce aparat are cele mai bune harti si cel mai bun pret. Nu-i nimic! Noi am ales pentru tine patru exemplare, zicem noi, cele mai reprezentative din cate exista astazi pe piata. Sa vedem, asadar, cu cine ajungem mai bine si mai ieftin!

Locul 2Mio Moov 360
Mio Moov 360 vine dupa Evolio E400, pe locul doi. Asta, pentru ca noua harta pe care o utilizeaza aparatul este cu totul altfel decat stiau cei obisnuiti cu produsele casei. Cu toate ca informatiile afisate in modul stand-by pe display sunt mai putine si mai dificil de configurat, meniul a ramas la fel de stufos. In schimb, au fost pastrate avertizarile pentru depasirea vitezei maxime legale, aspect destul de practic in cazul unui navigator GPS. Al doilea aspect care l-a plasat pe Mio Moov 360 dupa Evolio E400 a fost pretul de achizitie in raport cu calitatea informatiilor oferite de harta; noua versiune a celor de la Mio fiind, dupa parerea mea, la un pas mai in spate in comparatie cu iGo. Si asta, in ciuda faptului ca cele doua au multe in comun.

Harta lui Moov 360 nu dispune de mai multe teme pentru grafica, cu toate ca in cazul celor existente, vorbim despre culori vii si placute. Indrumarea vocala este exacta si comunicata la momentul oportun, iar harta afiseaza o sumedenie de puncte strategice sau de interes (PQI). Din pacate, am fost surprins cand, in timpul testului, aparatul a picat cu tot cu suportul de pe parbriz. Asta, pentru ca Mio a renuntat la suportii „Made in Germany’, cu care isi dota pana acum navigatoarele. Numai ca, Mio Moov 360 ramane inca pe locul doi, datorita hartii cu experienta si pretului mai mic decat al competitorului de pe pozitia a treia.

 

Locul 3Garmin 255W
255W este un model ajuns relativ de curand pe piata de la noi. Harta celor de la Garmin continua sa fie, si in cazul acestui model, una dintre cele mai simpliste de pe piata, producatorul mizand mai mult pe imaginea marcii. Din pacate, Garmin 255W afiseaza o grafica care nemultumeste prin multitudinea de culori puternice si prin simplitatea informatiilor oferite. Aparatul te anunta ca treci printr-o zona cu nisipuri sau paduri, dar nu iti comunica cand intri in localitate si nici nu te avertizeaza asupra vitezei maxime admise, anuntandu-te despre prezenta camerelor de supraveghere.

Desi harta dispune de optinea de traseu pentru off road, singura din test, imaginea autoturismului pozitionat este hilara si nici nu o poti schimba decat cu una a unui 4X4, la fel de ciudata. Meniul aparatului este foarte simplu si putin personalizabil. Harta nu vede toate drumurile, uneori nici pe cele judetene, si sunt momente cand traseul indicat de aparat este la o distanta apreciabila de ruta reala. Garmin 255W vine si el cu un suport de parbriz care, desi pare firav, este usor de fixat si de ajustat si nu pune probleme de fixare sau de montare. In memoria interna a aparatului pot fi stocate fotografii care pot fi vizualizate pe dispay (slide-show), la o rezolutie foarte buna. Cu toate ca 255W este un aparat bine finisat, difuzorul intern distorsioneaza rapid, la valori de peste 70% din volumul maxim.

 

Locul 4VDO PN6000
VDO PN6000 se claseaza, din pacate, la urma podiumului. Cel mai mare dezavantaj al lui este lipsa de informatii a hartilor, care nu recunosc decat traseele mai importante din tara (drumurile nationale) si strazile oraselor mai mari. Mai mult, indrumarea nu se poate realiza in limba romana pentru nu exista aceasta optiune! VDO PN6000 pare ca uneori este gata sa invete, avand in vedere ca deseori harta lui arata un camp mare si alb. Numai ca, dupa aceasta bila neagra, mai vine una. Si nu alba. Pretul. Poate dupa constructor, justificat, avand in vedere ca aparatul este dotat si cu TV tuner.

Dar, ca si in cazul hartii, posturile TV nu pot fi accesate decat in interiorul oraselor. Pacat ca display-ul suficient de mare si mai mult decat multumitor ca rezolutie, nu poate fi utilizat decat pentru a seta niste meniuri. Dupa mine, cu parere de rau, aparatele GPS VDO nu ar trebui comercializate in Romania, pentru ca harta lor nu cunoaste foarte multe despre Romania, cu toate ca dincolo de granitele noastre, aparatul se descurca onorabil. La capitolul dotari, aparatul dispune de player video si MP3, poate reda fotografiile stocate si poate fi utilizat si pentru jocuri. Cu toate ca in VDO PN600 recunosti rigurozitatea germana si calitatea fabricatiei, la capitolul GPS produsul nu sta prea bine in Romania. Si banuiesc ca nimeni nu da atatia bani pentru un TV tuner!

 

Adaugă un comentariu

Articole similare