Mai avem nevoie de timp: România vrea să amâne interzicerea mașinilor cu motoare convenționale până în 2040

Fit for 55, planul care a fost votat de Parlamentul European la începutul lunii, prevede că din 2035 comercializarea mașinilor noi cu motoare convenționale (cu benzină, motorină, hibride sau plug-in hybrid) va fi interzisă pe teritoriul Uniunii Europene.

România, alături de alte patru state membre UE (Bulgaria, Portugalia, Italia și Slovacia), își dorește să amâne momentul interzicerii mașinilor convenționale până în 2040, cu precizarea că până în 2035 vor fi reduse emisiile CO2 în proporție de 90% față de 100% așa cum este stipulat în planul Fit for 55. De asemenea, planul Uniunii Europene este de a reduce emisiile CO2 cu 55% până în 2030 față de valoarea lor din 1990.

Pe lângă cele cinci membre ale Uniunii Europene, grupul Stellantis a declarat că nu împărtâșește viziunea planului Fit for 55 și că dorește să se retragă din Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) până la finalul anului.

Durata medie de viața a unui vehicul nou este de 15 ani, ceea ce înseamnă că ultimele astfel de vehicule comercializate în 2035 vor dispărea de pe șosele până în 2050. Uniunea Europeană se grăbește să implementeze planul Fit for 55 cât mai repede, deoarece din 2050, schimbările climatice vor deveni ireversibile (potrivit oamenilor de știință).

Adaugă un comentariu