MINI Superleggera Vision – un altfel de Mini la Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2014.

Întâlnirea dintre tradiţional şi contemporan cu ocazia Concorso dEleganza Villa dEste 2014 este sărbătorită de BMW Group cu un concept cu totul special: MINI SuperleggeraTM Vision. Această interpretare exclusivă a unei decapotabile cu două locuri a fost creată de MINI şi Touring Superleggera, casa de design şi caroserii din Milano, care posedă o tradiţie bogată. Pe de-o parte, MINI SuperleggeraTM Vision este un roadster clasic, un model cu două locuri compact şi agil, care exprimă cel mai minimalist şi mai emoţional gen de automobil. Pe de altă parte, sistemul de propulsie electrică oferă maşinii o dinamică modernă distinctă. În colaborare cu MINI, Touring SuperleggeraTM a conceput şi a produs un model unic, elaborat ca lucrare, care combină tradiţia construcţiei clasice de caroserii cu stilul britanic autentic MINI pentru a crea o apariţie estetică atemporală.

• Stilul britanic modern se întâlneşte cu atmosfera italiană: designul emblematic MINI se îmbină cu frumuseţea elegantă şi sportivă – interpretată într-un stil contemporan.

• Constructorul italian de caroserii clasice şi panourile metalice prelucrate manual oferă MINI SuperleggeraTM Vision un aspect emoţional unic.

• Atât în interior, cât şi la exterior, forma este redusă la maximum astfel încât să se pună un accent clar pe experienţa distinctivă a condusului.

• Interiorul reflectă construcţia tradiţională a caroseriilor prin materiale şi stil, combinate cu elementele principale ale designului interior MINI.

• Materialele de calitate superioară, precum piele, aluminiu şi crom negru, evidenţiază estetica clară a interiorului.

Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design, a declarat despre concept: “Touring Superleggera şi MINI au multe în comun: ambele companii acordă o mare importanţă istoriei lor, iar acest lucru le-a definit aspectul exterior până în prezent. În plus, ambele accentuează designul emblematic şi soluţiile distinctive. Aceste elemente sunt combinate în MINI SuperleggeraTM Vision pentru a crea un automobil elegant care interpretează un roadster britanic sub influenţa stilului italian şi a măiestriei manufacturiere”.

MINI_Superleggera_Vision_medium_1600x1131

Design britanic cu accent italian – designul exterior.

“MINI SuperleggeraTM Vision perpetuează elegant ceea ce versiunea clasică Mini a început în urmă cu 55 de ani: a reduce la strictul necesar. Designul minimalist şi energic întruchipează esenţa dinamică a unui automobil. În acelaşi timp, creează o frumuseţe emoţională unică prin combinarea trecutului şi viitorului industriei auto, cum sunt măiestria tradiţională a carosierilor şi stilul designului modern. Pentru mine a fost o plăcere să realizez un concept precum acesta”, a declarat Anders Warming, directorul MINI Design.

Proporţiile perfect echilibrate indică, în primă instanţă, ceea ce are de oferit modelul electric MINI SuperleggeraTM Vision în privinţa experienţei condusului: capota extinsă, ampatamentul lung şi consolele scurte transmit plăcerea pură a condusului. La fel ca la orice MINI, roţile sunt dispuse la extremităţile caroseriei, ceea ce promite un grad înalt de agilitate. Habitaclul este dispus uşor în spate, ceea ce subliniază şi mai mult impresia dinamică a automobilului. Efectul general pe care îl creează MINI SuperleggeraTM Vision este cel al unui automobil sportiv, elegant şi dinamic.

Partea frontală a MINI SuperleggeraTM Vision include simbolurile tradiţionale ale designului MINI: cele două faruri rotunde şi grila hexagonală a radiatorului definesc secţiunea frontală inconfundabilă, oferind o interpretare contemporană a particularităţilor care au devenit tradiţionale de-a lungul deceniilor. De asemenea, există elemente atractive specifice automobilelor sport clasice precum ecartamentul lat şi pasajele distinctiv curbate ale roţilor, care oferă părţii frontale o prezenţă dinamică. Benzile clasice de pe capota MINI sunt imprimate tridimensional şi rulează până în decoraţiunile din aluminiu lucios. Capota încrustată aminteşte de clasicele roadstere britanice de odinioară.

În acelaşi timp, aspectul de nervură orizontală pe care îl are grila radiatorului adaugă o notă sportivă clasică. Faptul că este închisă reprezintă un indiciu discret privind motorul electric al automobilului. Cele două proiectoare de ceaţă imită contururile circulare ale farurilor, furnizând o mică interpretare a acestora în grila radiatorului. Prizele de aer sunt şi ele de formă rotundă, ceea ce oferă părţii frontale o notă distinctivă. Un spliter faţă subţire, realizat din fibră de carbon, apropie partea frontală de şosea, astfel că subliniază sportivitatea automobilului până la ultimul detaliu.

Construcţia clasică de caroserii într-o interpretare revoluţionară.

Elementul atractiv al părţii laterale este linia “Touring” caracteristică. Aceasta întruchipează deopotrivă artă construcţiei caroseriilor şi estetica clasică. Înconjurat de suprafeţe continue înguste, linia realizează o mişcare precisă şi vibrantă de la roţile faţă până în spate. Aceasta reflectă măiestria deosebită şi experienţa îndelungată pe care Touring Superleggera™ le deţine în domeniul construcţiei de caroserii: încă de la înfiinţare, compania s-a remarcat prin caroseriile sport uşoare şi elegante. Până în prezent, Touring Superleggera™ dă formă panourilor mari de aluminiu în regim manufacturier, utilizând cele mai performante structuri-cadru. Forma estetică de care se bucură MINI Superleggera Vision se datorează stilului manufacturier al construcţiei şi ar fi aproape imposibil de realizat de către un constructor de automobile.

“Atât MINI, cât şi Touring consideră că proporţiile sunt factorul principal al frumuseţii şi împărtăşesc aceleaşi valori ale caracterului esenţial şi inovaţiei”, afirmă Louis de Fabribeckers, directorul de design Touring Superleggera. “La acest automobil, toate echipamentele sau decoraţiunile care nu şi-au dovedit utilitatea au fost sacrificate, iar performanţele s-au obţinut prin uşurinţa şi eficienţa caroseriei şi a interiorului. Amprenta italiană se regăseşte în proporţii şi în talia specifică.”

Există foarte puţine spaţii în caroserie din moment ce este construită din panouri mari de metal. Rezultatul este un corp închis care transmite o eleganţă de înaltă calitate. Culoarea Como Blu, special dezvoltată pentru exterior – creează efectul de lichiditate -, se potriveşte atât stilului clasic, cât şi celui modern. Nuanţa subliniază în special nota italiană rafinată de care dispune MINI SuperleggeraTM Vision. Jantele complexe şi oglinzile retrovizoare elegante, cu aspect de fantă prelungă şi cu o bază din aluminiu lustruit, adaugă accente exclusiviste părţii laterale. Imitând partea frontală, pragurile discrete din CFRP subliniază caracterul sportiv al MINI SuperleggeraTM Vision.

În acelaşi timp, aripioara atractivă vizual defineşte aspectul spatelui, adăugând o notă de extravaganţă. Datorită nervurii, MINI SuperleggeraTM Vision posedă o dinamică longitudinală aparte şi, în acelaşi timp, elementul aerodinamic întruchipează aerul neconvenţional prezent atât la MINI, cât şi la Touring Superleggera. Asemenea liniei “Touring” din lateral, aripioara este modelată cu precizie maximă. Punctul de atracţie al spatelui lat şi plat este reprezentat de stopurile neobişnuite: concepute în forma Union Jack, dar divizate în două, acestea combină funcţionalitatea şi simbolismul într-o manieră nemaiîntâlnită anterior. Astfel, stopurile fac trimitere la originile britanice ale MINI SuperleggeraTM Vision, dar, în acelaşi timp, accentuează tehnologia LED modernă care este deja utilizată la noul MINI. O bară cromată realizează demarcaţia între stopuri pe zona centrală a spatelui, ceea ce face ca această secţiune să fie un simbol clasic al bijuteriei britanice. Difuzorul CFRP apropie spatele de drum într-un stil sportiv.

MINI_Superleggera_Vision_medium_1600x1067 (2)

Imitaţie a exteriorului – designul interior.

Designul exterior şi cel interior de la MINI Superleggera™ Vision se îmbină perfect. Doar linia umerilor înconjurătoare, din aluminiu lustruit, separă exteriorul şi interiorul din punct de vedere vizual. Chenarul creează impresia unui gest sportiv de încercuire, care perpetuează constant eleganţa şi suprafeţele generoase ale exteriorului.

Prin stilul său, dar şi prin aspectul şi calitatea materialelor, designul interior sărbătoreşte tradiţia şi esenţa construcţiei de caroserii clasice. Designul reflectă modul în care automobilul a fost creat: caracteristicile esenţiale sunt menţionate – învelişul de aluminiu netratat şi elementele structurale tubulare – şi sunt vizibile la interior prin intermediul unei interpretări de înaltă calitate. Acest lucru este cel mai vizibil la nivelul bordului. Acesta din urmă este creat dintr-un singur panou de aluminiu şi a fost lăsat în starea în care caroseria pare că nu a fost vopsită. Suprafeţele generoase nevopsite şi prelucrarea manuală a bordului se reunesc pentru a reflecta măiestria carosierilor. Uşile şi volanul sportiv, cu trei braţe, dezvăluie şi ele metoda tradiţională de construcţie. Elementele structurale de pe uşi formează un steag Union Jack, un indiciu discret al originilor britanice ale MINI SuperleggeraTM Vision.

Instrumentul central de pe mijlocul panoului de instrumente atrage atenţia. Acesta provine din stilul de design MINI şi a fost extins pentru MINI SuperleggeraTM Vision pentru a include, pe partea dreaptă, un element tactil de control şi două instrumente rotunde cu contur metalic. Pe lângă ceasul analog dispus mult în dreapta, al doilea instrument încadrat activează camera care este integrată între conducător şi pasagerul din faţă. Aceasta are funcţia de a capta momentele memorabile ale călătoriei.

MINI_Superleggera_Vision_medium_1600x1200 (2)

Clasic şi modern în egală măsură – designul culorilor şi al materialelor.

Materialele clasice precum aluminiul şi pielea într-o stare aproape netratată definesc estetica redusă din interiorul MINI SuperleggeraTM Vision. Sub umărul acoperit în piele maro în nuanţa clasică Sabbia, materialele sunt menţinute la strictul necesar. Elementele structurale ale uşilor şi consolei centrale sunt finisate în crom negru de înaltă calitate, o diferenţiere exclusivistă faţă de suprafeţele din aluminiu şi de vopseaua brută, cu textură mată, din zona picioarelor. Datorită acestei combinaţii deliberat contrastantă între suprafeţele structurate şi materialele de calitate, MINI SuperleggeraTM Vision posedă un şarm excepţional. Scaunele sport tip scoică reamintesc de realizările pe care MINI le-a avut în trecut în motorsport şi sunt acoperite cu piele neagră de calitate. Conform motto-ului MINI “Hide & Reveal”, decoraţiunile în nuanţa Misty Magenta furnizează o notă de ambianţă italiană în stilul nonconformist MINI în locuri ascunse precum cele două prize de aer cald de sub panoul de instrumente sau interiorul mânerelor uşilor în elementele structurale ale uşilor.

Construcţia caroseriilor în 2014.

Din 1926, Touring Superleggera este precursorul designului auto avansat şi al construcţiei caroseriilor personalizate. Compania este una dintre puţinele firme care oferă întregul ciclu intern de producţie, de la schiţe, trecând prin prelucrarea suprafeţelor şi analize structurale, modele de stil şi prototipuri, până la producţia în serie limitată a caroseriilor speciale.

“Suntem încântaţi că, în premieră, MINI a dorit să stimuleze o iniţiativă independentă şi în special designul italian”, a declarat Piero Mancardi, director executiv Touring Superleggera. El a continuat: “De asemenea, acest proiect demonstrează atenţia pe care MINI o acordă păstrării şi cultivării aptitudinilor de măiestrie ce sunt încorporate în construcţia modernă a caroseriilor.”

MINI Superleggera™ Vision simbolizează potenţialul pe care “Carrozzeria” o are în industria auto din prezent: îmbinarea creativităţii şi a flexibilităţii cu rigorile şi respectarea unor standarde înalte. Rezultatul este un automobil de o frumuseţe clasică, dar care este şi o capodoperă.

Adaugă un comentariu