Ministrul Finanţelor: Nu se discută, deocamdată, despre o taxă de poluare

“Nu cred că o taxă de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel naţional, iar mesajul meu este că atunci când ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, reducerea poluării este sustenabilă pe termen lung”, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

“Noi ne uităm la o strategie pentru întreaga economie şi aici includem toate sectoarele de energie care poluează, inclusiv traficul rutier. Nu cred că o taxă de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel naţional. Ceea ce încercăm să facem este retehnologizarea. Este o politică mult mai bună şi sustenabilă pe termen lung decât o taxă”, a afirmat Cîțu.

El a spus că politica fiscală folosită ca instrument pentru reducerea poluării are rezultate mixte de-a lungul timpului și că atunci când există o strategie de retehnologizare pe termen lung, cu ajutorul unor împrumuturi de la BEI, de exemplu, reducerea poluării este sustenabilă pe termen lung. “Deocamdată, nu se discută de o taxă de poluare, dar vom vedea în viitor”, a afirmat Cîţu.

Sursa: hotnews.ro

Reamintim că premierul Ludovic Orban a declarat în decembrie 2019 că Guvernul lucrează la introducerea unei taxe pentru mașinile la prima înmatriculare, care va fi percepută ca o taxă de poluare. Acesta a susținut că Executivul trebuie să se asigure că măsurile vor fi acceptate de Comisia Europeană. La scurt timp după această declaraţie Orban a revenit şi a dat asigurări că nu vom avea o taxă asemănătoarea cu cea de primă înmatriculare.

taguri
Adaugă un comentariu