Opel Kadett B, restaurat de un pasionat auto

Cu 2,6 milioane de unități produse, Kadett B este un reprezentant proeminent al modelelor compacte Opel. Maşina restaurată la Bucureşti de Viorel Burcea a fost produsă în 1970 şi are o caroserie mai rar întâlnită, în 4 uşi, care se numește Kadett B LS Fastback.

Acest automobil a fost folosit exclusiv în România, unde a fost înmatriculat pentru prima oară, în anul în care a fost produs, România fiind una dintre cele 120 de țări în care a ajuns modelul B de la Opel. Primul proprietar este şi cel care a decis vinderea ei după mai bine de 40 de ani, pentru echivalentul unui tichet pentru programul de casare.

Restauratorul unui Opel Super Six produs în 1938, Viorel Burcea, a pornit la salvarea Kadett-ului alături de fiul său, Bogdan. Timp de mai multe luni, garajul familiei a fost martorul operaţiunilor minuţioase de restaurare: maşina a fost desfăcută complet, curăţată de rugină, iar piesele lipsă sau care nu au putut fi reparate au venit fie de la modele compatibile, fie de la alte Kadett-uri: dintr-o astfel de maşină dezmembrată au fost recuperate şi folosite bordul, volanul şi parbrizul. Tapiţeria a rămas cea originală, însă plafonul şi mocheta au fost complet refăcute.

„Ce demonstrează acest proiect este că pasiunea şi perseverenţa pot face dintr-o maşină cu o bază corectă o posibilă piesă de colecţie’, consideră proprietarul Opel Kadett şi al modelului interbelic Opel Super Six. „Părerea generală, că sunt necesare investiţii enorme de bani şi de timp, este greşită: în garajul propriu, cu ajutorul prietenilor şi dorinţa de a repune pe picioare o maşină care merită, am acordat Kadett-ului o a doua tinereţe şi, cine ştie, poate alţi 40 de ani de acum înainte’, continuă Viorel Burcea.

Opel este singurul producător auto german care se poate mândri cu o tradiție de 75 de ani în segmentul modelelor compacte, cu zece generații de autovehicule lansate. Povestea de succes a autovehiculelor Opel compacte a început în anul 1936, odată cu lansarea primului model Kadett. Cu peste 100.000 de unități vândute până în 1940, acesta a contribuit la modelarea segmentului european. Până acum, Opel a vândut în această clasă 22 de milioane de maşini.

Adaugă un comentariu