OX – prima mașină care poate fi împachetată ca mobila de la Ikea

OX este primul vehicul care poate fi împachetat într-o cutie plată și livrat, exact ca mobilierul Ikea. A fost dezvoltată de un designer de mașini de curse la cererea unui filantropist, care avea nevoie de o mașină potrivită pentru mașini umanitare în Africa.

OX este incredibil de simplu de asamblat: producătorii săi susțin că trei oameni au nevoie de numai 12 ore pentru a-l dezmembra în 60 de elemente componente, ceea ce-i permite să fie livrat rapid și ieftin în țări din Africa. Aici, personalul misiunilor umanitare îl poate reasambla cu eforturi minime pentru a fi folosit la transport. Camionul despachetat poate acomoda 13 oameni și are o sarcină utilă de două tone.

OX este produs de filantropistrul Torquil Norman în colaborare cu Gordon Murray, inginerul sud-african aflat în spatele supercarului McLaren F1. Capabilitățile tehnice ale vehiculului sunt impresionante: OX poate trece prin vad de apă cu adâncimea de un metru, are acartamentul unui camion normal, ceea ce-i permite să meargă pe urmele lăsate în terenul moale de vehicule mai mari, iar tracțiunea pe două roți este gândită pentru să ofere performanțe apropiate de cele ale unui vehicul cu tracțiune integrală. Motorizarea este asigurată de un motor diesel Ford de 2,2 litri. Structura metalică joacă rol de șasiu, în tiomp ce panourile de caroserie sunt toate plate, ceea ce contribuie la scăderea costurilor de operare.

Iată și un video de prezentare: