Pretul carburantilor ar putea scadea de la 1 ianuarie 2015

Daca lucrurile vor decurge in mod normal, iar Guvernul Romaniei nu va mai lua o serie de decizii arbitrare legate de calculul accizelor, carburantii ar urma sa se ieftineasca semnificativ incepand cu 1 ianuarie 2015.

Conform recomandarilor europene, accizele au drept baza de calcul cursul de schimb afisat de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 1 octombrie a anului precedent.

Anul trecut, Romania, a indexat acest curs cu rata medie anuala a inflatiei, iar astfel, artificiul legislativ a majorat incasarile din accize cu 6,3 procente fata de nivelul care ar fi rezultat daca nu s-ar fi modificat modul de stabilire a cursului euro/leu de referinta.

Astfel, s-au inregistrat o serie de majorari in dreptul incasarilor bugetare, insa artificiul legislativ nu mai poate fi repetat pentru a pastra trendul crescator al reperului de calcul. In noile conditii de amplificare artificial-legislativa a cursului de schimb utilizat pentru calculul accizelor, abia se va atinge nivelul de 4,5 lei/euro.

In prezent ponderea accizei in costul carburantilor este de circa 30 de procente, iar astfel, pretul accestora ar urma sa scada semnificativ incepand cu 1 ianuarie 2015.

Sursa: CursDeGuvernare via Realitatea

Adaugă un comentariu