Programul Prima masina, un eșec răsunător

Programul Prima masina se anunță și anul acesta a fi un eșec, doar două împrumuturi fiind acordate în acest sistem în 2016. Nici anul trecut programul nu a fost un succes, 193 de persoane accesând credite prin acest program.

Principalul motiv pentru care clienții evită înrolarea în program îl constituie restricțiile impuse, printre care limita maximă de 57.000 de lei (aproximativ 12.500 de euro), dar și timpul de așteptare mare până la aprobarea dosarului, de până la două luni. În aceste condiții, cei care doresc cumpărarea unui autoturism nou apelează mai degrabă la credite de nevoi personale pentru a-și putea finanța achiziția.

Totuși, programul Prima masina are avantajul unor dobânzi mai mici față de un credit de nevoi personale. Astfel, dobânda în program este în jur de 4%, în timp ce creditele de nevoi personale cele mai ieftine pornesc de la 7%.

Cele 13 bănci înscrise în programul Prima masina pot da credite garantate de stat de cel mult 100 de milioane de lei. Anul trecut au fost acordate 193 garanţii, în valoare totală de 3,2 milioane de lei, de peste 300 de ori mai puţine decât sumele ce puteau fi garantate de stat. Modificarea acestui an este că voucherele obţinute prin programul Rabla pot fi utilizate ca avans în programul Prima maşină.

via | digi24.ro

Adaugă un comentariu