Proiect pilot: România va primi trenuri alimentate cu hidrogen

Ca parte a unui proiect pilot de testare a unor trenuri ecologice, Ministerul Transporturilor a permis achiziționarea a 12 automotoare alimentate cu hidrogen.

Trenurile sunt produse de către Alstom și poartă denumirea de Coradia iLint. Conform producătorului francez, acesta este primul tren care funcționează pe bază de pile de combustie cu hidrogen și reprezintă o alternativă ecologică pentru locomotivele și automotoarele diesel, ajutând la reducerea emisiilor de CO2 cu 18.348 de tone pe an și cu până la 306 de tone NOx pe an.

Pentru început, în România va funcționa o flotă de 12 astfel de trenuri cu hidrogen. Fiecare ramă dispune de 160 de locuri și permite îmbarcarea călătorilor cu bicicleta și oferă acces facil pentru persoanele cu dizabilități. Acestea vor asigura transportul călătorilor pe rutele: Aeroport Otopeni – Gara de Nord, Titu – Gara de Nord, București – Pitești, București – Târgoviște, precum și București – Slatina – Craiova, via Pitești.

Costurile estimative ale întregului proiect, implementat prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, se ridică la 973 de milioane de euro (fără TVA) și includ serviciile de întreținere și reparație a vehiculelor pe termen lung. Finanțarea se va realiza din fonduri externe nerambursabile, prin programul #PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență), precum și de la bugetul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Sursa: Hotnews.ro

Adaugă un comentariu