Project Restore: Mașinile vor putea fi oprite de la distanță de către autorități

Project Restore: Mașinile scăpate de sub control au devenit o problemă, în special după atentatele de la Nisa și Berlin, în care teroriștii au folosit camioane pentru a ataca. În acest context, autoritățile europene studiază posibilitatea ca toate masinile să poată fi oprite de la distanță în viitorul apropiat.

Proiectul are deja un nume codificat: Project RESTORE (REmote STOpping of Road Engines). Acesta își propună să pună bazele unei tehnologii-cadru care ar permite forțelor de ordine să controleze viteza de deplasare a mașinilor suspecte (să le încetinească sau chiar să le oprească). Sistemele de asistență au ajutat la frânarea automată a camionului care a intrat în mulțime în cazul atentatului de la Berlin, limitând consecințele atentatului, dar posibilitatea opririi de la distanță a camionului ar fi fost mult mai eficientă.

Experții europeni lucrează deja de doi ani la o tehnologie care să încetinească sau chiar să oprească mașinile în caz de necesitate, un așa-numit „kill-switch. Aceasta ar putea fi folosit atât în cazuri de atacuri teroriste, cât și de polițiști, atunci când urmăresc răufăcători care se folosesc de mașini pentru a fugi.

Tehnologia ar putea fi implementată pe toate mașinile noi care vor fi comercializate în viitor în Uniunea Europeană. Activarea sistemului s-ar putea face de la distanță, de către un polițist care monitorizează mișcarea mașinii prin GPS dintr-un centru de control.

Pe măsură ce masinile devin din ce în ce mai tehnologizate, autoritățile au la dispoziție mai multe posibilități de a controla de la distanță mașinile suspecte. Același lucru este însă valabil și pentru hackeri. În acest caz, tehnologia de control de la distanță a mașinilor ar putea avea două tăișuri.

Adaugă un comentariu

Articole similare