S-a epuizat bugetul programului Rabla 2019! Va fi sau nu suplimentat?

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat că bugetul programului Rabla 2019 a fost complet epuizat la începutul lunii iunie. 320 de milioane de lei au fost alocați acestei strategii pentru înnoirea parcului auto, iar șoferii români au profitat la maximum de oportunitate. În momentul de față, guvernul ia în calcul suplimentarea bugetului.

Cetățenii români au „consumat’ întreg bugetul programului Rabla 2019, în valoare de 320 de milioane de lei – echivalentul a aproximativ 35.000 de prime de casare oferite cu scopul înnoirii parcului auto. Ultimul voucher a fost acordat la începutul lunii iunie, dar Ministrul Mediului speră să obțină fondurile necesare pentru a relua programul național, în viitorul apropiat. Dacă votul este favorabil, suplimentarea ar fi inclusă în următoarea rectificare bugetară.

 

Citește și:

LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!

Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!

 

Același lucru s-a întâmplat în cazul programului Rabla Plus, care încurajează înlocuirea autoturismelor rulate cu unele ecologice noi. Acesta chiar a înregistrat o premieră absolută: bugetul în valoare de 15 milioane de lei a fost cheltuit în întregime, pentru prima oară de la debutul inițiativei. Fondurile respective au fost deja suplimentate cu încă 15 milioane de lei.

Potrivit Grațielei Gavrilescu, rezultatele strategiei Rabla Plus nu sunt de neglijat: „Datorită acestui program avem acum 333 de maşini hybrid plug-in sau 100% electrice noi care circulă pe şoselele României, fără să polueze‘.

Alte 90 de milioane de lei au fost alocați instalării unor stații de încărcare electrică pentru mașini ecologice în reședințele de județ. Programul respectiv a fost deja lansat, conform ministrului.

Alte stații de încărcare vor fi montate pe drumuri naționale, drumuri europene și autostrăzi, însă programul acesta trebuie aprobat de Comisia Europeană înainte de a putea fi implementat.

 

Sursa foto: maxpixel.net

Adaugă un comentariu