Modificări pentru Programele Rabla din 2023: majorare pentru Clasic, plafon pentru Plus

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vin cu modificări importante pentru 2023. În primul rând, Rabla Clasic va dispune acum de o primă de casare mai mare cu 15% (circa 900 de lei), în timp ce pentru Rabla Plus va fi stabilit un plafon, ceea ce presupune că statul nu va mai oferi prime de casare pentru mașinile electrice premium.

Informațiile au fost precizate chiar de către ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a continuat prin a spune că, deși a fost plafonat prețul privind achiziția unui autoturism electric (valoarea maximă 75.000 de euro cu TVA inclusă) prin programul Rabla Plus, bugetul destinat acestui program va fi majorat.

În ceea ce privește programul Rabla Clasic, prima de casare va fi crescută cu 15%: “Am început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local. În cadrul Programului Rabla clasic, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea de cumpărare de maşini noi cu motorizări convenționale, avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare. Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023′, a declarat Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Anul trecut, prima de casare pentru programul Rabla Clasic a fost stabilită la 6.000 de lei, ceea ce ar înseamna că anul acesta, același program ne va aduce 6.900 de lei, bani care se îndreaptă către achiziția unui autoturism nou cu motorizare convențională.

Anul 2022 a prezentat o schimbare pozitivă pentru parcul auto din România, așa cum a declarat ministrul: „A crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice înmatriculate datorită programelor derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu. S-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după foarte mulţi ani. Ne-am asumat că vom scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie. Cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru 2026 va fi atinsă’.

Adaugă un comentariu