Mai bine mai scump decât deloc: în Sri Lanka a început apocalipsa combustibilului

Sri Lanka se confruntă cu cea mai mare criză economică din istorie. Populația trăiește clipe negre deoarece comercializarea de combustibili a fost interzisă. Oamenii s-au văzut nevoiți să-și abandoneze mijloacele de transport pe marginea drumului.

Interdicția aplicată cetățenilor ar urma să dureze timp de două săptămâni. Până atunci, autoritățile îi sfătuiesc pe aceștia să lucreze de acasa, deși, în multe cazuri, acest lucru este imposibil. Weekendul trecut, oficialii din Sri Lanka au declarat că la nivelul întregii țări mai erau disponibile 9.000 de tone de motorină și doar 6.000 de tone de benzină. Aceste resurve vor fi folosite exclusiv pentru a alimenta vehiculele esențiale: autobuze, trenuri, vehicule ale serviciilor de urgență sau transport de alimente.

Pe lângă problema combustibililor, țara insulară a intrat în colaps economic, deoarece nu mai poate plăti nici măcar importurile cu alimente de bază sau medicamente. În acest moment, statul încearcă să obțină petrol mai ieftin de la țări precum Rusia sau Qatar, însă situația nu pare că se va îmbunătăți curând pentru populația de 22 de milioane de cetățeni ai Sri Lankăi.

În acest moment, din pricina penuriei de produse de bază, prețurile actualelor resurse din țară au crescut exponențial. În Sri Lanka, salariul mediu este de doar 132 de euro, conform Numbeo.com.

Încă din luna mai, Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată pentru că nu și-a mai putut achita împrumuturile către creditorii internaționali. Reprezentanții FMI discută un pachet de salvare de ordinul a 3 miliarde de dolari, însă premierul Ranil Wickremesinghe este de părere că statul are nevoie de cel puțin 5 miliarde de euro pentru a-și putea plăti importurile de alimente, îngrășămintele, medicamentele și combustibilii în următoarele șase luni.

Pentru a se pregăti pentru perioada următoare, statul le-a cerut agricultorilor să cultive cât mai mult orez și le oferă ajutor din rândul bugetarilor, cărora le-a oferit o zi “liberă” pe săptămână cu scopul precis de a lucra pământul.

Sursa: Digi24

Foto: Pexels.com

Adaugă un comentariu