Studiu: Bărbații sunt mai agresivi în trafic, le place riscul și nu ezită să șicaneze

Deși bărbații spun că sunt foarte pricepuți în trafic, de cele mai multe ori există și un revers al medaliei. Conform unui studiu realizat de Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ, bărbații cu vârste între 18 și 40 de ani adoptă un comportament agresiv în trafic.

88% dintre bărbații de 18-25 de ani și 70% dintre bărbații de 25-40 ani sunt de părere că riscul de accident este minim dacă au o mașină bună și peste 65% dintre bărbații de 18-40 de ani recunosc că se enervează atunci când traficul e aglomerat și că depășesc fără să stea pe gânduri coloane de mașini.

Citește și: Şoferii „agresivi’ ar putea rămâne fără permis, potrivit unui nou proiect al Codului Rutier

Credem că nu doar experiența rutieră contează în dezvoltarea comportamentelor în trafic, ci și nivelul de educație rutieră, informațiile la care șoferii au fost expuși și modul în care aceștia prelucrează informațiile. Am observat că femeile sunt mai precaute la volan și se ghidează mai puțin după instinctele primare. De cealaltă parte, bărbații cu vârste între 18 și 40 de ani manifestă un comportament mult mai agresiv la volan, sunt pregătiți să-și asume riscuri majore atunci când se află la volan, peste două treimi din bărbații chestionați afirmând că adoptă șicanele în trafic și au o nevoie mai mare de risc și de adrenalină”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Rus.

Citește și: Agresivitatea la volan, una dintre cauzele accidentelor rutiere

În cadrul acestui studiu au fost incluși 127 de șoferi, dintre care 74,8% erau bărbați. Dintre aceștia, 8% aveau vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, 26% – 25-40 de ani, 18,9% – 45-60 de ani și 7,1% – peste 60 de ani.

Via | PsihoTrafiQ Foto | 123rf

Adaugă un comentariu