Studiu: Claxoanele mașinilor ar trebui să… măcăne

Cine nu a fost scos din minți măcar o dată de claxonul unui automobile? Oamenii de știință susțin că pentru a fi mai eficiente, mașinile ar trebui să imite sunetul produs de rațe.

O echipă de oameni de știință din Coreea de Sud a ajuns la concluzia, în urma unui studiu efectuat recent, că aceste semnale de avertizare ar putea fi mai eficiente și iar atmosfera din orașe ar fi mult mai liniștită dacă claxoanele ar semăna cu… măcănitul rațelor.

Conform cercetătorilor, alternativa ar fi mult mai plăcută atât pentru pietoni cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Oamenii de știință au remodelat dispozitivul clasic Klaxon introdus în 1908 și au creat un sunet “de 110 decibeli sau mai mult” care seamănă cu un măcănit ce poate atrage atenția oamenilor într-un mod mult mai puțin stresant.

“În studiul nostru am utilizat sursa de sunet a claxonului istoric folosit actual, însă i-am adus unele modificări în ceea ce privește volumul și, ritmul și durata prin adăugarea unei comenzi de putere”, a declarat coordonatorul cercetării, profesor Myung-Jin Bae.

“Noul claxon poate alerta imediat pietonii cu privire la pericol, dar în același timp reduce senzația neplăcută și stresul provocate de sunet”, a completat acesta.

taguri
Adaugă un comentariu