Tesla va construi cel puțin o fabrică Gigafactory în Europa

Tesla a cumpărat specialistul german în sisteme de automatizare Grohmann și are în vedere construirea unei facilități de producție de tip Gigafactory în Europa în viitorul apropiat. În prezent, mașinile Tesla sunt produse în Fremont, California, în timp ce în Nevada, Tesla construiește cea mai mare fabrică pentru producerea bateriilor din lume – Gigafactory.

Versiunea europeană a Gigafactory nu va fi responsabilă doar de producția de baterii, ci și de producția de mașini. Integrarea producției într-un hub european va permite reducerea semnificativă a costurilor logistice. Automatizarea va fi al doilea pilon de creștere, iar aici achiziția Grohmann are un rol important. „Construim mașinile care vor construi mașini, ceea ce e mai important decât automobilul în sine pe măsură ce volumele de producție cresc – a declarat Elon Musk, șeful Tesla.

Tesla caută la modul serios o locație „ideală în Europa pentru construcția celei de a doua Gigafactory. Musk vorbește de „cel puțin una, poate două sau chiar trei Gigafactory pe viitor. Care sunt țările candidate pentru invcestiția viitoare a Tesla? Franța a fost prima țară care a curtat Tesla, iar ministrul francez al energiei Ségolène Royal l-a invitat explicit pe Musk să construiască în Franța, încă din primăvara acestui an. Francezii au desemnat chiar și o locație pentru asta – pe locul unei centrale nucleare care va fi  dezafectată începând de anul acesta, în nord-estul Franței, la Fessenheim.

Pe de altă parte, englezii dau ca sigură stabilirea unei baze Tesla în Regatul Unit. Zvonurile au fost alimentate chiar de Elon Musk, care a vorbit însă de înființarea unei „baze tehnologice în viitorul apropiat și nu de construcția unei fabrici. Cu Marea Britanie ieșită din UE și costurile ridicate cu forța de muncă, nemaivorbind de prețurile ridicate ale terenurilor, UK poate fi ștearsă deja de pe listă.

Mult mai plauzibilă este construirea unei Gigafactory într-una din țările central-europene. Slovacia, Polonia sau Ungaria ar fi candidate ideale, cu hub-uri de producție de automobile deja funcționale, ceea ce asigură o bază solidă pentru recrutarea de personal calificat. Aceste țări sunt ajutate de infrastructura bună, legăturile comerciale cu celelalte țări europene, dar și de mâna de lucru relativ ieftină.

Adaugă un comentariu