Vanzari aprilie 2009 – Optimism temperat

Piata locala isi continua evolutia favorabila, chiar daca vanzarile raman scazute comparativ cu 2008.

Luna aprilie marcheaza continuarea tendintei de incetinire a scaderii pietei auto, confirmand opiniile anumitor analisti ca a fost atins apogeul crizei.

Astfel, comparativ cu aprilie 2008, anul acesta s-au inregistrat cu o treime mai putine autoturisme vandute, facand astfel ca aprilie sa fie a treia luna consecutiva de incetinire a scaderii. Pe primele patru luni ale anului, situatia ramane dificila, cu o scadere de 50,8% (cu 44,558 autoturisme autohtone si de import comercializate), statistica fiind afectata de scaderile dramatice din primele luni ale anului.

In acelasi timp, evolutiile spectaculoase de luna trecuta, cu plusuri si minusuri istorice, sunt de domeniul trecutului, ceea ce dovedeste asezarea pietei. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de Suzuki SX4 (+337,7%), Hyundai i10 (+187,7%) si Ford Focus (+105,2%), alte trei modele inregistrand cresteri mai mici, cu doua cifre (Nissan X-Trail, Hyundai Accent si Fiat Albea). Cele mai mari scaderi ale vanzarilor au fost inregistrate de Opel Astra Classic, Chevrolet Aveo si Skoda Fabia, cu -75,1%, -72,1% si, respectiv, -71,7%.

Daca pe piata interna Dacia raporteaza o scadere cu 52,2% a numarului de autoturisme vandute pe primele patru luni (de la 25.890 la 12.365 unitati), producatorul autohton sta foarte bine la export, profitand de primele de casare acordate de guvernele mai multor tari europene. Pe ansamblul primelor patru luni, Dacia a fost in masura sa creasca productia cu 2,4% fata de perioada similara a anului trecut. Luna aprilie a fost in mod deosebit favorabila Dacia, cresterea exporturilor fata de aprilie 2008 fiind de 181%.


Pe categorii de vehicule, cele mai vandute modele sunt cele de clasa compacta (4.647 unitati), liderul clasei ramanand Kia Cee’d (611 unitati), Pe pozitia secunda se situeaza autoturismele de clasa mica (2.883 unitati, dintre care liderul Renault Clio a vandut 524 unitati), urmate, suprinzator, de SUV-uri, cu 1.306 unitati. Liderul acestui segment, Renault Koleos, profita copios de promotia actuala, reusind sa vanda in aprilie un numar record de 312 unitati. Koleos reuseste, astfel, sa detroneze liderul consacrat al segmentului, VW Tiguan, care, in aprilie, a vandut doar 36 unitati.

Adaugă un comentariu