Vanzari August 2009 – Bilant aniversar

In luna august a anului trecut a inceput declinul pietei auto. 12 luni mai tarziu, piata nu da deloc semne de revigorare.

Vara lui 2008 a inceput in forta pentru piata auto din Romania, iunie si iulie fiind cele mai bune luni din punctul de vedere al vanzarilor. Daca atunci se vindeau peste 20.000 masini pe luna si toti priveau cu optimism la viitor, in lunile urmatoare situatia s-a schimbat dramatic, influentata de cea mai importanta criza financiara din epoca moderna.

Inceputul lui 2009 a marcat cele mai slabe vanzari din ultimii ani, cu numai 5.463 de masini vandute in ianuarie. Numeroasele oferte ale dealer-ilor auto, menite sa reduca stocurile, au avut un oarecare succes, astfel ca piata a inregistrat o usoara revigorare, dar in luna mai intervine o noua prabusire, ca rezultat al manevrelor neinspirate ale guvernantilor.

In august, ne aflam in a cincea luna consecutiva de scadere, numarul total de autovehicule vandute pe piata romaneasca ajungand la 9.607 unitati. Raportat la luna august a lui 2008, care a fost totodata si prima luna de criza, scaderea este de 60,7%. Ingrijorator este ca piata nu da niciun semn de revenire, in conditiile in care majoritatea dealer-ilor auto au epuizat stocurile de anul trecut si, in consecinta, si ofertele s-au subtiat simtitor.

Daca in primavara puteai beneficia de reduceri chiar si de peste 5.000 euro la anumite modele din stoc, acum 1.500 de euro discount este o cifra optimista.

In prima parte a clasamentului celor mai eficiente marci auto de import situatia nu difera foarte mult fata de lunile anterioare. Primele pozitii sunt ocupate de Hyundai (883 unitati) si Volkswagen (724 unitati), acesta din urma reusind sa urce nu mai putin de patru locuri fata de clasamentul de luna trecuta.

Marele perdant este Kia, care ajunge pe pozitia a sasea, exact acolo unde era Volkswagen luna trecuta. In topul celor mai vandute modele continua sa conduca Kia Cee’d (490 unitati), urmata strans de sora sa Hyundai i30 (482 unitati) si Renault Symbol (392 unitati). Volkswagen Polo, aflat la ora schimbului de generatii in august, este pe locul 5 (277 unitati vandute), gratie ofertei excelente pentru modelul vechi si pretului atractiv al versiunilor de baza la noul model.

Dieselul pierde teren

Conditiile economice dificile au favorizat vizibil vanzarile modelelor pe benzina. In aceste conditii, vanzarile modelelor diesel s-au situat pe o panta descendenta. Daca la inceputul anului aproape jumatate dintre masinile importate aveau motoare diesel, in luna august doar 34,1% dintre masinile de import au fost diesel. Daca luam in calcul si modelele autohtone, procentul scade si mai mult, la 28,7%. Cele mai vandute modele diesel in 2009 au fost Renault Clio, Skoda Octavia si Hyundai Accent.

 

 

taguri
Adaugă un comentariu