Tu știi cum se semnalizează corect în sensul giratoriu?

Sensurile giratorii dau multe bătăi de cap anumitor conducători auto. Mulți dintre aceștia nu știu să se încadreze corespunzător și cu atât mai puțin să semnalizeze.

Când vine vorba despre sensul giratoriu, șoferii ar trebui să intre în acesta cu semnalizare stânga și să iasă cu semnalizare dreapta.

“Orice conducător auto are obligaţia de a semnaliza intenţia de a schimba o bandă de mers sau direcţia de deplasare cu cel puţin 50 de metri în localitate şi 100 de metri în afara localităţii înainte de efectuarea manevrei. Imediat ce a intrat în sensul giratoriu, în momentul în care semnalizează stânga conducătorul auto este obligat să se încadreze pe banda nr. 2, cea de lângă centru, iar în momentul în care vrea să se deplaseze spre dreapta, are obligaţia de a se asigura şi semnaliza dreapta pe banda nr. 1, cea de lângă acostament”, a declarat subinspectorul Gabriel Apopei pentru adevarul.ro.

Acesta a adăugat: “Manevra de semnalizare se menţine pe toată durata deplasării, până la ieşirea din sensul giratoriu. În timpul deplasării în sensuol giratoriu trebuie să aveţi semnalizarea pe partea stângă până la ieşire, când semnalizaţi dreapta”.

Cum se face ieșirea din sens?

Conform codului rutier, în cazul sensurilor giratorii cu cel puţin două benzi de mers şi mai multe ieşiri, şoferii care circulă pe prima sau a doua ieşire sunt sfătuiţi să circule pe prima bandă, iar ceilalţi şoferi trebuie să ocupe celalte benzi şi să se încadreze succesiv pe banda dinspre acostament pe măsură ce se apropie de strada pe care vor să părăsească sensul giratoriu.

    hevesi says:

    si daca sensul e doar pe o banda????
    si ce sa semnalizezi stinga cind intri???? doara dar in sens poti circula!!!!!!
    e important sa semnalizezi cind iesi din sens!!!!!

    Mircea says:

    subinspectorul Gabriel Apope este un incult ! Daca, inainte de intrarea in sensul giratoriu, semnalizezi stanga, dece ocolesti giratoriul prin DREAPTA??? nicaieri in europa nu se semnalizeaza intrarea in giratoriu, ci numai iesirea, ATAT !

    hevesi says:

    asa ar fi corect, si asa macar cel care ar intra in sens vede ca tu iesi!!!!!!
    😀

    Fili says:

    Semnalizarea se folosește la schimbarea VOLUNTARA a direcției de mers și se menține pe întreaga durată a manevrei. La intrarea într-un sens giratoriu nu ai altă opțiune decât să intrii in sens, deci nu trebuie sa semnalizăm. Dacă sensul giratoriu are mai multe benzi și dorim schimbarea benzii, semnalizăm (stânga sau dreapta) conform opțiunii pe întreaga durată a manevrei, adică de schimbare a benzii nu pe durata deplasării în sens. La ieșirea din sensul giratoriu se semnalează obligatoriu semnal dreapta. Sau cum ne-a învățat pe noi acum mai bine de 20 de ani: se semnalizează ori de câte ori se calca o linie de demarcație. In sensurile giratorii cu benzi concentrice nu se semnalizează decât la schimbarea benzii și la ieșire.

Adaugă un comentariu

Articole similare