UNTRR solicită Guvernului excluderea şoferilor profesionişti de la aplicarea ordonanţei militare nr. 3

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului excluderea şoferilor profesionişti de la aplicarea ordonanţei militare nr. 3/24 martie 2020 şi uniformizarea acţiunilor de control la nivelul direcţiilor de sănătate publică, Poliţiei şi Jandarmeriei, potrivit unui comunicat.

Reprezentanţii UNTRR solicită ca prevederile articolului 5, punctul 1, din ordonanţa militară nr. 3 din data de 24.03.2020, prin care toate persoanele care intră în România sunt izolate la domiciliu/carantină, să nu se aplice în cazul conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care realizează transporturi internaţionale, dacă aceştia nu prezintă simptome asociate noului coronavirus (COVID-19).

“Blocarea transporturilor rutiere de mărfuri va crea efecte imediate şi catastrofale iremediabile prin oprirea producţiei şi comerţului. Transporturile internaţionale şi naţionale de mărfuri, alături de sistemul energetic şi sistemul financiar, trebuie ţinute ca linii vitale funcţionale, întrucât doar aşa vor putea funcţiona sistemele medicale şi de alimentaţie publică”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii UNTRR au subliniat că, prin ordonanţa militară nr. 1 din 17.03.2020, şoferii profesionişti erau excluşi din cadrul măsurii de autoizolare sau carantină timp de 14 zile, însă în acest moment situaţia nu este clară odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei militare nr. 3 din 24.03.2020.

Totodată, UNTRR solicită Guvernului să transmită instrucţiuni clare funcţionarilor direcţiilor de sănătate publică, Poliţiei, Jandarmeriei să nu mai informeze eronat şoferii profesionişti că trebuie să intre în carantină, inclusiv familiile acestora.

“Dacă trebuie să facă cercetări suplimentare privind statutul de angajat la o firmă de transport, aceasta poate furniza toate documentele cerute, iar după şoferul trebuie să fie scos de pe lista persoanelor carantinate. Legea trebuie să fie clară şi trebuie aplicată unitar de toate autorităţile statului, altfel este lăsat loc pentru abuzuri”, se mai precizează în comunicat.

Adaugă un comentariu