Vizitatorii de la CES 2023 au putut vedea prototipul vehiculului electric zburător Aska A5. Faza industrializării se apropie.

Vizitatorii de la CES 2023 au putut vedea prototipul vehiculului electric zburător Aska A5. Faza industrializării se apropie.

Părerea noastră: nu există mașină zburătoare. În funcție de cum folosești obiectul, ori e mașină, ori e aeronavă – și insistăm asupra ideii, deoarece deplasarea prin aer (3D) e cu totul altceva decât deplasarea pe sol (2D). Dincolo de asta, compania Aska a reușit să-și configureze vehiculul astfel încât să poată prelua atât rolul de aeronavă, cât și pe cel de automobil.

În termeni de aviație, Aska A5 este o aeronavă ușoară cu capabilități VTOL (Vertical Take-Off and Landing) având rotoare și aripi mobile, propulsia fiind asigurată de motoare electrice. Sistemul de propulsie este, totuși, hibrid, deoarece mai există și un motor cu benzină pe post de range-extender. Raza de acțiune în zbor a fost estimată la 250 de mile (402 km), iar viteza operațională ar fi de aproximativ 150 mph (241 km/h).

În esență, referitor la conceptul prototipului Aska A5 nu suntem departe de ideea unei drone mari în care se pot urca patru persoane. Cu rotoarele pliate, Aska A5 are dimensiunile unui SUV (american, probabil, fiindcă americanii au riscat analogia). Cockpit-ul este plin cu aparatură digitală având profil aviatic (avionice, navigație, comunicare). Pentru caz de necaz, Aska 5 are o parașută proprie care îi asigură revenirea la sol în condiții sigure.

Cifre precise privind performanțele (fie aeriene, fie rutiere) nu au fost date publicității. În schimb, producătorul (companie fondată în 2018) a anunțat că nu mai are nevoie decât de certificarea autorității aeronautice americane FAA (Federal Aviation Administration) pentru a se apuca de treabă la producția de serie. Primele exemplare destinate comercializării ar putea ieși din fabrică începând din 2026. Se primesc și precomenzi, în condițiile în care prețul unui exemplar a fost stabilit la 789.000 de dolari.

taguri
Adaugă un comentariu

Articole similare