Contact Range Rover Sport: Si SUV de lux si off-roader

Timpurile s-au schimbat radical la Land Rover. Noul Range Rover Sport este mult mai usor (cu pana la 420 kg), mai aerodinamic, mai spatios si mai sportiv, dar la fel bun catarator.

Sport la Land Rover? Asta este ca si cum ursul ar vrea sa joace fotbal. Dar exista ursi si ursi pentru ca, de exemplu, ursul din specia grizzly este foarte rapid in ciuda greutatii sale. Numai ca noul Range Sport nu mai este deloc greu, deoarece Land Rover a fost primul constructor care a avut curajul sa industrializeze o caroserie din aluminiu.

Astfel, cel mai usor Range Rover Sport cantareste 2115 kg, cu 420 kg mai putin decat fosta generatie. Si cu aceasta apreciere trebuie sa spunem ca Range Rover Sport nu mai are nimic in comun cu platforma lui Land Rover Discovery ca in cazul vechiului model, fiind dezvoltat pe aceeasi baza cu noul Range Rover, cu care imparte insa doar 25% din componente.

Land Rover a reusit performanta sa construiasca doua masini pe aceeasi platforma cu caractere complet diferite: pe de o parte Range Rover, care intruchipeaza luxul si confortul suprem si de partea cealalta, Range Rover Sport, mai dinamic, dar apropiat de Range in materie de lux.

La start sunt disponibile patru motorizari:

V6 benzina supraalimentat cu compresor mecanic, de 3 litri, cu 340 CP si 450 Nm
V8 benzina supraalimentat cu compresor mecanic, de 5 litri, cu 510 CP si 625 Nm
V6 bi-turbo diesel,de 3 litri, cu 258 CP si 600 Nm
V6 bi-turbo diesel,de 3 litri, cu 292 CP si 600 Nm
Toate motoarele sunt cuplate standard cu transmisia automata ZF cu 8 trepte si au sistem start&stop.

Toate modelele au standard suspensie pneumatica reglabila si sistem de tractiune integrala cu diferential central care distribuie cuplul in raportul 42/58%  si selector Terrain Response.

Optional, se ofera doua pachete off-road:

–          P1 cu reductor, suspensie pneumatica adaptiva si Terrain Response 2 (are mod Auto care selecteaza automat tractiunea optima functie de teren)

–          P2 cu reductor, program Dynamic (al saselea program in meniul Terrain Response 2), Terrain Response 2, Dynamic Response (bare stabilizatoare active, care reduc ruliul), diferential blocabil pe spate si Torque Vectoring.

Sistemul 4×4 cu reductor are o distributie 50/50% a cuplului pentru o eficienta mai mare in teren greu.

Interiorul este foarte apropiat de cel al lui Range Rover, in echiparea Autobiography testata, pachetul standard fiind impresionant cu scaune reglabile electric pe 18 directii cu memorie imbracate in piele perforata, cu incalzire si ventilatie (cu climatizare pe 4 zone 744 euro), faruri xenon cu LED, suspensie pneumatica reglabila, jante de 21  de inci, volan reglabil electric, sistem de navigatie cu hard disc si display TFT de 12,3 inci pentru indicatoare.

Cu dimensiuni comparabile cu ale vechiului model (4850 mm lungime, 2923 mm ampatament) noul RR Sport este disponibil in premiera si in configuratie cu 7 locuri. Usile mai largi permit accesul mai facil pe locurile din spate, iar spatiul pentru genunchi este mai mare cu 24 mm.
De asemenea, Cx-ul de 0,34 este mai bun cu 8% decat la vechiul model.

Optiunea pentru pachetul 2 off-road este cea mai indicata din doua motive:
– programul Dynamic transforma RR Sport intr-un SUV neasteptat de sportiv. Nici un SUV Land Rover nu a fost asa sportiv ca noul RR cu programul Dynamic. Directia e incisiva, motorul raspunde spontan indiferent ca vorbim de diesel sau benzina, iar cutia schimba fulgerator. Tot in acest pachet e inclus si Dynamic Response care reduce ruliul la minim. Pe virajele rapide inlantuite, Dynamic Response e un deliciu si se simte masa si inertia mult mai reduse ca la vechiul model.
-sistemul 4×4 cu reductor permite lui RR Sport sa treaca pe acolo pe unde nu trece niciun alt SUV de lux fie ca se numeste Porsche Cayenne sau Mercedes ML. Garda la sol ajunge la maximum 278 mm, unghiurile de trecere sunt excelente (33/27/31 de grade), iar in premiera, un senzor montat in oglinda retrovizoare ne spune cat de adanc este vadul de apa prin care vrem sa trecem (850 mm maxim).

De obicei, la un SUV de lux se impaca cel mai bine cu un motor diesel. Si in cazul lui RR Sport, dieselul V6 bi-turbo mai puternic, cu 292 CP si 600 Nm trage ca o locomotiva cu aburi avand o forta de tractiune impresionanta. In plus, asigura un nivel de zgomot foarte redus, ca intr-o sala de concerte inaintea inceperii spectacolului. Ceva mai rafinat nu exista.

Surprinzator insa, in cazul lui RR Sport, recomandam si benzina. Compresorul asigura cuplul necesar de la o turatie joasa si un sunet specific. Doar consumul ceva mai mare e in defavoarea motorului pe benzina (circa 15 l/100 km fata de 11,5 l/100 km la diesel) dar placerea ramane.

Preturile sunt comparabile cu cele ale concurentei pornind de la 63.116 euro pentru versiunea de baza S cu TDV6. Exista apoi nivelele SE, HSE si Autobiography si subnivelele HSE Dynamic si Autobiography Dynamic.
SDV6 costa intre 74.400 euro (SE) si 94.860 euro (AB Dynamic), iar V6 S/C porneste de la 63.860 euro si ajunge la 78.740 (HSE Dynamic).

Cititi mai multe despre noul Range Rover Sport in revista Auto Bild 14 din 25 iulie.

 

Verdict

Range Rover Sport a reusit ceva unic: sa fie perfect in off-road si aproape perfect pe sosea. Acest compromis nu l-a reusit nimeni intr-un segment in care tendintele inclina doar catre dinamica pe sosea.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă un comentariu