Test comparativ Renault Captur vs Dacia Sandero Stepway

Cea mai noua generatie de SUV-uri de clasa mica, din care face parte si Renault Captur, urmeaza reteta pionierului Sandero Stepway, de la Dacia. Dar aduce oare si imbunatatiri?

 Putem spune ca francezii nu au pierdut vocatia de vizionari, iar Dacia Sandero Stepway o dovedeste cu prisosinta. Lansata la un an dupa Sandero, versiunea inaltata aducea o nota inedita in gama Dacia si deschidea, in acelasi timp, o noua nisa auto. Cu garda la sol inaltata si un design sic, Sandero Stepway avea priza in special la tineri, dornici de ceva diferit. Cativa ani mai tarziu, producatorii auto i­si adauga in gama crossovere realizate dupa aceeasi reteta de succes: garda la sol inaltata, tractiune fata, platforma de clasa mica. Intre timp, si Dacia a innoit gama Sandero, astfel ca Stepway a ajuns la a doua generatie, exact la timp pentru a concura cu lupii tineri ai momentului. Printre acestia se afla si fratele de concern Renault Captur, care asaza un Clio ceva mai sus de sol, aducand insa si ceva in plus. Captur foloseste experienta adunata cu Sandero Stepway, dar aduce un plus de versatilitate si mai mult spirit practic, asa cum este de asteptat de la un model francez.

 

Ce ofera?

Dacia ofera Stepway ca si versiune de echipare in gama Sandero, aceasta abordare limitand destul de mult gama de echipamente disponibile, dar si versatilitatea acestuia. Acolo unde aristocraticul Captur isi rasfata pasagerii cu bancheta culisanta si portbagaj compartimentat pe doua niveluri, Sandero Stepway nu poate opune decat forta bruta a cifrelor. Pentru ca romanul nostru ofera mai mult spatiu celor din spate. Iar cand vine vorba de iesit in afara soselelor, crossoverul carpatin isi umileste fara drept de apel fratele francez: garda la sol este de 207 mm, fata de numai 170 mm la Renault Captur. Vizibilitatea spre spate este, de asemenea, mai buna la Sandero Stepway decat la Captur, francezul gasind foarte practic sistemul de asistenta la parcare (250 de euro), care nu ar avea relevanta in cazul Daciei.

Francezul se revanseaza insa la capitolul imagine. Sandero Stepway are un design reusit, dar Captur este, pur si simplu, eclatant. In interior, diferenta este si mai frapanta. Dacia a crescut calitatea materialelor si ofera echipamente care la prima generatie pareau SF, dar posibilitatile de personalizare ale lui Captur, combinatia de materiale si ambianta in ansamblu fac din modelul francez alegerea clara pentru cei cu simt estetic. Ergonomia este, de asemenea, superioara, ca si pozitia la volan. Absenta reglajului pe adancime pentru volan la Dacia, ca si scaunele mai putin inspirate, o transforma in calatoriile mai lungi intr-o sursa de disconfort, la aceasta contribuind si nivelul de zgomot semnificativ mai mare. Renault Captur este mai rafinat si mai confortabil, cu o insonorizare superioara, foarte placut la drumurile lungi.

Cum se conduc?

Chiar daca aparent vorbim de aceeasi motorizare, Renault Captur vine cu cea mai noua versiune a motorului dCi de 90 CP, care ii asigura consum de combustibil si emisii de CO2 mai mici. La sprinturile intermediare, Sandero isi eclipseaza usor fratele, care este pus in umbra de o cutie de viteze foarte lunga la primele trepte. Problema devine complicata in cazul urcarii rampelor abrupte, unde Captur se descurca doar in prima treapta de viteza, spre deosebire de Sandero, care face fata cu brio si in treapta a doua. |n plan dinamic, diferentele nu sunt insa mari. Directia hidraulica a Daciei este ceva mai naturala, dar necesita mai multa munca la manevrele ample si demultiplicarea mare penalizeaza agilitatea. Captur are directia asistata electric, fiind mai usor de manevrat, iar raportul de demultiplicare mai mic o face mai incisiva in viraje. Ambele modele se inclina sensibil in viraje, dar traiectoria ramane predictibila, iar sistemul de control al stabilitatii intervine discret, doar in momentele-cheie.

Trenul de rulare este ceva mai zgomotos in cazul lui Captur, pe drumurile deteriorate sau de macadam francezul fiind destul de primitiv, cu toate ca suspensia are o cursa relativ lunga. Prin contrast, Sandero Stepway trece mai usor peste denivelari, cu toate ca cele scurte sunt abordate la fel de dur ca la Captur.

Cat costa?

Campionul preturilor este, desigur, modelul low-cost de la Mioveni. La un pret de baza de 12.200 de euro, acesta este cu 2.000 de euro mai ieftin decat cel mai slab echipat Captur. In ceea ce priveste echiparea, pro­ducatorul roman se arata neobisnuit de generos in dotarea crossoverului sau. Aerul conditionat, vopseaua metalizata si chiar sistemul de navigatie MediaNav sunt oferite standard, astfel ca Sandero Stepway vine complet echipat. Optionale raman doar tapiteria din piele (600 de euro) si harta Europei (100 de euro – cea a Romaniei este oferita gratuit). |n oferta de optionale nu exista jante din aliaj, dar capacele celor din tabla sunt usor de confundat. Renault Captur este oferit in trei niveluri de echipare, dar la cel de baza trebuie adaugate optionale pentru a ajunge la acelasi nivel de echipare cu Sandero Stepway. Mai mult, sistemul MediaNav (300 de euro) nu este disponibil decat de la al doilea nivel de echipare in sus, ceea ce ridica si mai mult pretul francezului.

 

Renault Captur 1.5 dCi – 3,84 stele

Stilat si ceva mai agil, Captur castiga, la limita, prima pozitie. Nu insa fara probleme, cele mai suparatoare fiind cutia cu etajare lunga si suspensia zgomotoasa.

Dacia Sandero Stepway 1.5 dCi  – 3,63 stele

Crossoverul Dacia se bate vitejeste cu invadatorul francez, pierzand la mustata acest comparativ. Lipsa de flexibilitate a interiorului si conceptul low-cost isi pun insa amprenta asupra rezultatului.

Verdict

Conceptul de crossover sic, cu tractiune fata si elemente de lifestyle a fost perfectionat de Renault odata cu lansarea lui Captur. Dacia Sandero Stepway ramane insa o oferta solida in segment, in special prin prisma pretului mai mic, dar si a echiparii bogate. Ceva mai rafinat, francezul castiga la limita acest comparativ, avand mai multe de oferit pentru cei care-si permit diferenta de pret.

[table id=421 /]

 

Adaugă un comentariu