4 probleme ale mașinii tale pe care le poți repara și singur

Nu ești singurul șofer din lume căruia îi place să conducă, dar nu stă prea bine la partea de mecanică. Și nu e neapărat un lucru rău să-ți duci mașina în service la cea mai mică problemă pe care o întâmpini. Însă timpul și banii investiți se adună, iar uneori pur și simplu preferi să rămâi cu o defecțiune, prefăcându-te că nu există și sperând cumva că se va rezolva de la sine.

 Mai bine păstrezi mersul în service pentru problemele cu adevărat importante. Oricât de puține ai ști despre mecanică, există câteva probleme ale mașinii pe care oricine le poate rezolva.

 

Schimbarea roții

 

Aceasta este prima și probabil cea mai importantă operațiune pe care trebuie să o înveți. Deși anvelopele din ziua de azi sunt mai rezistente, o pană poate avea loc oricând. Iar dacă înveți cum să schimbi o roată, o vei putea face fie că e zi sau noapte, ploaie sau ninsoare.

Din fericire, mașina ta e deja dotată cu toate lucrurile de care ai nevoie pentru această operațiune: cric, cheie de roți și roată de rezervă. Cartea mașinii este cea care îți va indica locul în care trebuie montat cricul. După ce acesta este montat, folosește cheia de roți pentru a slăbi prezoanele roților. Abia după ce acestea au fost slăbite (nu scoase!), poți folosi cricul pentru a ridica mașina. Odată ce roata nu nu mai atinge solul, poți scoate prezoanele și roata. Înlocuiește-o cu roata de rezervă, strânge la loc prezoanele, coboară cricul, apoi verifică dacă prezoanele sunt bine strânse.

 

Schimbarea becului de la far

 Odată ce înțelegi această operațiune, ți se va părea la fel de simplă ca schimbarea unui bec în casă. Procedeul însă diferă în funcție de tipul automobilului. Multe modele vor avea farurile fixate în șuruburi, astfel că, pentru a-ți ușura și mai mult treaba, poți folosi o șurubelniță electrică.

După ce îndepărtezi șuruburile, vei vedea că și farul, dar și becurile sunt legate la diverși conectori electrici. Aceștia sunt de obicei prinși în niște cleme și sunt foarte ușor de îndepărtat și pus la loc. Un far cu becuri arse îți poate reduce vizibilitatea când conduci, iar cu un far stricat riști chiar o amendă.

 

Schimbarea bateriei

 

Bateria este poate cea mai importantă componentă a mașinii tale și nu e întotdeauna simplu să determini dacă trebuie schimbată sau nu. Uneori, electromotorul sau alternatorul pot fi cauzele pentru care mașina ta nu pornește. Dacă însă ai reușit să determini că bateria este problema, schimbarea ei este una destul de simplă.

Sculele cele mai des folosite sunt cheile tubulare și un cricket cu care le poți manevra. Cu ajutorul acestora, desfaci șuruburile care prind cablurile de bornele bateriei (întâi pe cel de la borna negativă, apoi pe cel de la borna pozitivă). Alte cabluri se vor deconecta probabil la fel de simplu, dar dacă un șurub pare inaccesibil, vei avea nevoie de un prelungitor pentru cheile tubulare. Apoi scoți bateria și o înlocuiești cu una nouă. Asigură-te că bateria și cablurile sunt bine fixate.

 

Schimbarea filtrului de aer

Pe cât de ușor e de schimbat filtrul de aer, pe atât de rar majoritatea șoferilor chiar îl schimbă. Puțini înțeleg cât de important este filtrul pentru sănătatea mașinii și cât de dăunătoare sunt impuritățile și praful care ajung în interiorul motorului. Un filtru murdar poate nu doar să diminueze performanțele mașinii tale, dar și să ridice costurile de consum.

Dacă locuiești într-un oraș mare și relativ poluat, este recomandat să schimbi filtrul cel puțin o dată pe an. Orice model de mașină ai avea, filtrul va fi localizat într-o carcasă neagră și ușor accesibilă, conectată la motor printr-un furtun. La unele modele e nevoie să îndepărtezi și acel furtun, însă de cele mai multe ori trebuie doar să desfaci carcasa (prinsă în șuruburi sau cleme). Scoți filtrul vechi, îl pui în locul lui pe cel nou și închizi carcasa. Acum motorul tău este din nou protejat de impuritățile aerului.

 

În timp ce execuți aceste operațiuni simple, este recomandat să porți mănuși de protecție pentru a nu te murdări și pentru a nu te accidenta în vreun fel din cauza pieselor de metal cu care lucrezi. Consultă întotdeauna manualul mașinii înainte să te apuci prima dată de una din aceste operațiuni.

 

Sursă foto: Shutterstock

taguri
    ventilatoare says:

    Acest lucru este foarte util și mă ajută foarte mult. Mulțumesc de informație.

Adaugă un comentariu