Cum ajungi cu masina din Bucuresti la cele mai renumite castele si cetati din Romania

 

Romania ascunde foarte multe obiective turistice, iar castelele si cetatile sunt printre cele mai vizitate. Este si normal, in conditiile in care aproape orice castel ascunde o istorie bogata si povesti foarte atractive, iar arhitectura pe care o contureaza este, de cele mai multe ori impresionanta. Toata lumea stie de Castelul Peles, de Castelul Corvinilor, de Castelul Bran sau de cetatile Rasnov, Devei sau Sarmisegetusa si Alba Iulia. Cum se ajunge pana la ele, insa?

Dat fiind faptul ca din Bucuresti trebuie sa se parcurga distante rutiere destul de mari pana la majoritatea obiectivelor si ca nu exista foarte multe alternative si rute auto, orice vizita trebuie sa fie planuita din timp.

Castelul Peles

Castelul Peles face parte dintr-un ansamblu arhitectural impresionant. Acesta este situat intr-un cadru deosebit langa Sinaia si este unul dintre cele mai cautate obiective de pe Valea Prahovei.

Conform multor istorici, acest castel este cel mai important edificiu istoric din Romania, alaturi de castelul Pelisor, situat in acelasi complex.

Cu o istorie de aproape 150 de ani, cu o arhitectura variata si interesanta si cu mai multe anexe foarte frumoase, merita tot efortul de a veni pana aici.

Din fericire, distanta de la Bucuresti la Peles nu este foarte mare. Cei 127 e km pot fi parcursi in aproape doua ore, iar orasele intermediare sunt Ploiesti, Campina si Sinaia, care ofera la randul lor o serie de obiective turistice interesante. Odata ajuns in Sinaia, exista o multime de indicatoare care directioneaza turistii catre complexul de castele.

Castelul Corvinilor

Ceva mai indepartat de Bucuresti, Castelul Corvinilor este la fel de important si de frumos ca si Pelesul. Chiar daca va trebui strabatuta o mare parte din harta rutiera a Romaniei pentru a ajunge aici, efortul merita din plin.

Exista mai multe variante de a ajunge in Hunedoara, orasul unde se afla castelul, insa automobilul este cea mai rapida si mai ieftina solutie.

Distanta din Bucuresti pana in Hunedoara este de 393.4 km si poate sa fie parcursa in 5 ore. Drumul este unul frumos si trece prin Pitesti, Ramnicu Valcea, Sibiu si chiar Deva, cu un mic ocol.

Toate localitatile au de oferit obiective turistice, asadar, o vizita la Castel se poate transforma intr-un Romania Trip.

Castelul Corvinilor mai este numit si Castelul Huniazilor si este construit in secolul XIV. Este una dintre cele mai reprezentative constructii ale artei feudale gotice din Europa si este construit pe un vechi castru roman.

Castelul are o imagine deosebita, cu podul de lemn prin care se face intrarea si prin numeroasele incaperi care au, fiecare, propria poveste.

Castelul Bran

Un alt castel reprezentativ pentru Romania este Castelul Bran, care are un succes rasunator printre straini deoarece se crede ca este castelul lui Dracula. Situat la 30 de km de Brasov, in localitatea Moeciu, este unul dintre cele mai strategice castele din Romania.

Initial, Castelul Bran a fost o simpla cetate care avea scop militar si de trecatoare, insa in timp a fost modificat si s-a transformat in ceea ce se cunoaste astazi. O mare responsabilitate pentru modificarile de astazi o poarta regina Maria, care l-a restaurat in 1920.

Legenda face din Castelul Bran un obiectiv turistic de neratat, insa in acelasi timp, pozitia sa atrage si uimeste.

Bucurestenii care doresc sa ajunga la Bran trebuie sa strabata 173 de km, intr-o perioada de pana la 3 ore. Din fericire, drumul este destul de facil de strabatut, avand o autostrada de la Bucuresti la Ploiesti si un drum national 1 foarte bun, atata vreme cat nu este aglomerat.

Orasele pe care trebuie sa le strabata turistul care doreste sa ajunga la Bran sunt Ploiesti, Campina, Sinaia, Predeal, Rasnov si evident, Bran. Pentru a ajunge din Predeal in Bran trebuie sa se faca stanga pe DN73A, iar apoi, de la Rasnov sa se faca din nou stanga pe DN 73.

Cetatea Alba Iulia

O alta cetate cu o mare insemnatate pentru romani este Cetatea Alba Iulia sau mai exact, cetatea Alba Carolina. Fara doar si poate, este cea mai importanta atractie turistica din Alba Iulia si una dintre cele mai importante din Romania. Este construita intre 1714 si 1738 si este cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din Sud Estul Europei.

Pe langa calitatile arhitecturale, cetatea are si o semnificatie uriasa pentru romani, in conditiile in care aici a avut loc epilogul rascoalei lui Horea si Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Pentru a ajunge a Alba Iulia, turistul din Bucuresti trebuie sa strabata o distanta destul de mare. Cei 354 de km sunt, insa, destul de usor de parcurs, in conditiile in care dupa Ramnicu Valcea poate fi descoperit un peisaj de vis. De asemenea, o buna portiune din drum este strabatuta pe autostrada.

Pana la Alba Iulia se trece prin Pitesti, Ramnicu Valcea si Sibiu. De la Sibiu se merge pe Autostrada 1 pana in momentul in care se iese in dreapta catre localitatea Lancram. De aici, distanta pana la Alba Iulia este foarte mica.

Cetatea Sarmisegetusa

Din lista nu putea lipsi Sarmisegetusa Regia, o cetate dacica extrem de veche, care desi este o simpla ruina, a fost cel mai mare centru mestesugaresc din tara si capitala politica, culturala si religioasa a statului Dac.

Sarmisegetusa este locul unde locuiau regii, demnitarii si functionarii, dar si o mare parte din aristocratie.

Pentru a ajunge la Cetatea Sarmisegetusa din Bucuresti, trebuie sa se strabata 411.8 km, iar drumul este asemanator cu o parte dintre cele de mai sus. Practic, se merge pe E81 pana la Pitesti, se continua spre Valcea si Sibiu iar din Sibiu se merge pe Autostrada A1 catre Deva. De pe autostrada se iese catre Orastie si se continua drumul prin localitatile Castau, Beriu si Costesti, pana se ajunge in Parcul Natural Gradistea Muncelului unde este si cetatea.

Romania nu duce lipsa de Cetati si de Castele, asadar, pasionatii de astfel de obiective au ce vizita. Pentru asta insa, trebuie sa aiba o harta buna la indemana.

Adaugă un comentariu