Cum alegi corect ochelarii de soare potriviți pentru condus

Atunci când îți alegi ochelarii de soare pentru condus, există mai multe detalii de care ar trebui să ții cont, astfel încât să te alegi cu o pereche de calitate, care să nu îți obosească ochii și să ți-i protejeze de razele puternice ale soarelui. Iată care sunt cele mai importante:

Forma corectă a lentilelor

Atunci când te afli la volan, este foarte important ca vederea ta periferică să nu fie blocată, așa că este recomandat să nu alegi ochelari cu rame groase sau supradimensionate. Mult mai potriviți sunt, în schimb, ochelarii de tip aviator sau acești ochelari de la Edel Optics, care nu îți obosesc ochii, sunt de calitate superioară, iar forma ramelor îți permite să ai cât mai multă vizibilitate pe șosea. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care acest model de ochelari este atât de căutat de șoferi și recomandat de specialiști.

Culorile potrivite pentru lentilele ochelarilor de soare

Alegerea unor ochelari de soare cu lentile colorate poate avea un impact negativ asupra modului în care șoferul vede semnalele luminoase în trafic, dar și semnele rutiere. Studiile arată că lentilele de culoare roz, albastru sau verde nu sunt recomandate în timpul condusului, deoarece ele afectează mai ales modul în care este percepută culoarea roșie a semnelor de circulație sau a semaforului.

În schimb, cele mai bune lentile sunt cele de culoare gri sau în nuanțe de maro, polarizate, deoarece sunt culori neutre care nu îți afectează percepția. Nu sunt o alegere rea nici ochelarii cu lentile galbene sau de culoarea chihlimbarului, care te pot ajuta să distingi mai bine unele elemente din trafic.

Lentilele cu protecție UVA și UVB, ideale pentru toți șoferii

Înainte de a cumpăra o pereche de ochelari de soare pentru condus, asigură-te că aceștia au protecție 100% împotriva razelor UVA și UVB. Atunci când petreci mult timp la volan, aceste raze sunt cu atât mai periculoase pentru vederea ta și pot contribui la apariția unor afecțiuni precum cataractă, oftalmii sau fotokeratită.

Lentilele polarizate, cele mai recomandate în trafic

Lentilele polarizate sunt o alegere bună pentru șoferi, deoarece reduc dramatic strălucirea farurilor și lumina care se reflectă pe suprafețele umede de pe șosea. Acest lucru contribuie la o experiență mult mai confortabilă de condus, reducând tensiunea resimțită la nivelul ochilor și asigurând protecția necesară împotriva razelor UV. De asemenea, ochelarii cu lentile polarizate pot fi utili în condiții de ceață, deoarece au un efect de mărire a contrastului și te pot ajuta să distingi mai bine anumite detalii.

Lentilele cu gradient, utile în unele situații

O altă alegere bună pentru șoferi este reprezentată de ochelarii de soare cu lentile cu gradient, adică acele lentile care sunt mai închise la culoare în partea superioară și cu câteva nuanțe mai deschise în partea de jos. Acest tip de lentile te ajută să vezi clar bordul mașinii, dar îți feresc ochii de razele nocive. Singurul lor dezavantaj este că sunt utile mai degrabă atunci când soarele este sus pe cer decât la răsărit sau la apus.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: zoff

    Geo says:

    Eu am ochelari de vedere heliomati. Să înțeleg că nu ar fi buni ?

Adaugă un comentariu