Cum se verifică uleiul la motor

Uleiul de motor este esențial pentru ca motorul tău să funcționeze cât mai mult timp și fără probleme. Din păcate, foarte puțini posesori iau în serios această componentă, motiv pentru care ajung în service cu probleme costisitoare.

Iată cum să verifici uleiul mașinii

Pentru ca rezultatul să nu fie viciat, cel mai bine ar fi să verifici uleiul când motorul este rece. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci așteaptă măcar 5 minute după ce ai oprit motorul.

De asemenea, asigură-te că mașina este parcată pe o suprafață plană. După ridicarea capotei, identifică joja. Mânerul acesteia are întotdeauna o culoare aprinsă, tocmai pentru a fi mai ușor de găsit.

Citește și: Uleiul de motor dezbracat de secrete

Ridică joja și șterge-o cu o cârpă. După ce ai curățat-o, o poți fixa la loc. Apoi, ridic-o din nou și “citește” cantiatea de ulei. Nu uita că joja trebuie ținută într-o poziție orizontală pentru ca rezultatul să nu fie viciat.

Dacă nivelul uleiului din baie este mai mic, poți completa. Ai grijă să nu torni prea mult! La majoritatea mașinilor, între nivelul minim și maxim, diferența este de un litru.

Citește și: Uleiul de motor: secretele unei exploatari corecte

Nu uita! Cârpa folosită pentru ștergerea jojei sau bidonul gol nu se aruncă la tomberon. Acestea se predau unui centru de colectare sau la o benzinărie care oferă posibilități de reciclare.

Adaugă un comentariu