E adevărat că airbagurile expiră?

Airbagurile sunt dispozitive de siguranță constând într-o pernă dintr-un material subțire și rezistent încastrată în diverse elemente ale mașinii, și care, în cazul unui impact, se umflă instantaneu, protejând persoanele din mașină. De-a lungul vremii, airbagurile au salvat mii de vieți la nivel mondial. Despre aceste perne de aer se spune că expiră. Să fie adevărat?

Există un mit potrivit căruia airbagurile ar expira. Acest lucru este parțial adevărat. Conform 4tunning.ro, airbagurile primitive (cele din anii ’70 și până în ’95-’96) aveau în compoziția lor capse pirotehnice de declansare. În timp, umeazala intra în capsă și astfel airbagurile erau utilizabile doar între 5-10 ani. La vremea respectivă, producătorii puneau pe airbag o etichetă cu data la care ar trebui verificat.

Când vine vorba de modelele mai noi, airbagurile sunt dotate cu capse foarte rezistente în timp și cu garnituri de sticlă care nu permit intrarea umezelii pe perioade de zeci de ani.

Cum funcționează airbagul?

Senzorul transmite comanda electrică unui detonator din airbag. Airbagul propriu-zis din volan sau din bord este și el compus următoarele elemente: capsa detonatoare, capsula cu azida de sodiu (sodium azide), capsula cu nitrat de potasiu și o capsulă de dioxid de siliciu.

Senzorul “simte” impactul, declansează capsa detonatoare, iar în aceasta are loc o reacția chimică ce produce gazul care umflă airbagul în mai puțin de o secundă.

Adaugă un comentariu

Articole similare