Folosești mașina de serviciu în scopuri personale? Iată ce trebuie să știi!

Mulți dintre românii care au o mașină de serviciu și o utilizează în scopuri personale nu știu că legislația românească prevede că acesta este un avantaj de natură salarială şi trebuie impozitat ca atare.

Potrivit prevederilor din Codul fiscal, utilizarea de către angajat, în scop personal, a unui bun din patrimoniul companiei reprezintă un avantaj de natură salarială, avantaj impozitat cu 16%, inclusiv atunci când respectivul bun este închiriat de la o terţă persoană şi nu cumpărat.

Când vine vorba de automobile, atunci când acestea sunt folosite strict în scopul activităţii economice, regula generală spune că valoarea cheltuielilor auto și taxa pe valoare adăugată (TVA) aferentă sunt deductibile 100%. Mai precis, o astfel de regulă se aplică vehiculelor cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de nouă scaune de pasageri, inclusiv cel al șoferului.

NOILE MAȘINI ALE POLIȚIEI de 50 de milioane de euro! Uite ce pot cumpăra! FOTO

Toți șoferii trebuie să știe asta! Cum se conduce corect o mașină!

Dacia Duster – primele poze cu interiorul!

Polițistul l-a oprit pentru un control de rutina, dar ce a urmat întrece orice imaginație

Companiile care optează pentru deducerea integrală a cheltuielilor și a TVA-ului pentru achizițiile și cheltuielile aferente vehiculelor trebuie să justifice folosirea exclusivă în interesul activității economice a maşinilor, pe baza documentelor (delegație, foaie de parcurs, kilometri parcurși etc.)

Totodată, este important de știut: cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice sunt deductibile în proporţie de 50%. Mai exact, este vorba despre maşinile folosite (şi) în scop personal de către angajaţi, caz în care nu trebuie întocmite foile de parcurs, scrie avocatnet.ro.

Astfel, atunci când vehiculele sunt folosite și în scop personal, valoarea cheltuielilor auto și TVA-ul aferent sunt deductibile 50%. În cadrul cheltuielilor supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile fiecărui vehicul, inclusiv cele reprezentând: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecțiile tehnice periodice, rovinieta etc.

Adaugă un comentariu

Articole similare