(P) De ce este important antigelul și tipuri de lichid de răcire

Ca și în cazul celorlalte fluide din mașină, lichidul de răcire al motorului joacă un rol important în modul în care funcționează mașina și ar trebui să fie monitorizat în mod constant. Frecvența verificărilor va depinde de tipul vehiculului, precum și de starea să mecanică generală și de istoricul de conducere.

Ignorarea stării fluidelor din compartimentul motorului autovehiculului dumneavoastră nu este niciodată o idee bună, cu atât mai mult dacă este vorba despre lichidul de răcire al motorului. De asemenea, înțelegerea a ceea ce face lichidul de răcire pentru viața motorului mașinii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung este un bun punct de plecare.

Lichidul de răcire pentru motor, este un amestec lichid de apă și antigel auto situat în radiator. Principalul rol pe care îl are antigelul, este acela de a împiedica supraîncălzirea motorului pe vreme caldă și înghețarea pe timp extrem de rece, condiții în care lucrurile pot merge foarte prost pentru un motor, deoarece acesta poate să fie distrus în totalitate.

Practica generală este de a amesteca apa și antigelul într-o proporție de 50/50, amestec care se face în sistemul de răcire al unei mașini, dar aceasta regulă nu valabilă chiar în toate cazurile. Având în vedere condițiile meteorologice variabile în care mașinile pot fi operate, amestecurile pot fi modificate pentru a crește punctul de fierbere sau pentru a reduce limita punctului de îngheț și depinde extrem de mult de factorii climatici. Această soluție este pentru a se potrivi amestecul în funcție de starea vremii curente în care autovehiculul este utilizat. Ideal este alegerea unui mix care să pună cea mai mică presiune de căldură pe motorul mașinii dumneavoastră.

Cum utilizăm corect antigeluri auto?

Orice posesor de mașină trebuie să se informeze înainte de a achiziționa antigelul, astfel încât acesta să fie combatibil cu materialele din care este confecționat motorul. Trebuie îndeplinite anumite cerințe și de regulă, dacă veți respecta indicațiile date de producătorul auto, nu aveți de ce să vă faceți griji. În cazul în care antigelul nu este în conformitate cu specificațiile impuse de producător, riscați să distrugeți motorul, prin simplul fapt că un antigel nepotrivit, va reacționa chimic cu materialele din care este construit motorul, iar coroziunea vă fi la ea acasă.

O simplă neatenție poate să fie trecută cu vederea, însă, în momentul în care introduceți în sistemul de răcire cu bună știință un antigel despre care știți că nu este potrivit, sunteți direct răspunzători și trebuie să vă asumați acest fapt. În plus, este de menționat și faptul că, nu trebuie să amestecați mai multe tipuri de antigel. 

Ca orice alt fluid și antigelul își va pierde la un moment dat din proprietăți. Astfel, la un anumit interval va necesita înlocuire, datorită faptului nu va mai putea raci sau menține motorul la o temperatură optimă de funcționare. Fie se poate ajunge în punctul în care motorul vă fierbe, fie lichidul va îngheța. Astfel, efectul de îmbătrânire al antigelului poate produce pagube serioase asupra motorului autovehiculului, motiv pentru care orice șofer responsabil trebuie să aibă în vedere verificarea și completarea, daca este cazul, periodică a acestuia.

Acestea fiind spuse, utilizarea unui antigel potrivit are o importanță deosebită pentru durata de viață a autovehiculului, fiind un fluid esențial pentru buna funcționare a motorului și pentru prelungirea vieții acestuia.

În momentul în care alegeți antigel pentru autovehiculul dumneavoastră, trebuie să alegeți un produs bun calitativ și recomandat de către producător și să alegeți un producător de încredere, precum este Oiltech. Printre cele mai importante tipuri de antigel care se găsesc și în gama celor de la Oiltech, sunt următoarele:

OILTECH® ANTIGEL CONCENTRAT PENTRU UZ AUTO BLUE LINE G11‘LONG LIFE este un antigel format dintr-un amestec de glicoli și inhivitori de coroziune, dezvoltat după o formulă inovatoare. Se poate utiliza indiferent de anotimp, având pragul de îngheț la -30 grade Celsius, într-o diluatie de 1:1. Protejează motorul atât când temperaturile sunt scăzute cât și  ridicate, prin intermediul unui pachet special de aditivi. În ceea ce privește raportul de diluție cu apă și punctul de congelare, avem un raport de 1:1 pentru -30 de grade, 2:3 pentru -17 grade și 1:2 pentru -10 grade Celsius.

OILTECH® ANTIGEL CONCENTRAT PENTRU UZ AUTO RED LINE G12 LONG LIFE’ este un antigel format dintr-un amestec de glicoli și inhibitori de coroziune, fiind agreat de producători auto importanți precum BMW, Mercedes, Volvo, Ford sau Renault. Este un antigel profesional ce poate rezista peste 100.000 km și este ideal pentru autoturismele fabricate după anul 2000, ce au componente și garnituri din aliaje complexe. În plus, acest tip de antigel nu conține silicați. În ceea ce privește raportul de diluție cu apă și punctul de congelare, avem un raport de 1:1 pentru -30 de grade, 2:3 pentru -17 grade și 1:2 pentru -10 grade Celsius.

OILTECH® ANTIGEL CONCENTRAT PENTRU UZ AUTO GREEN LINE G12 tip D LONG LIFE’ păstrează aceleași caracteristici precum cele ale antigelului anterior, însă diferența este dată de faptul că este agreat de producătorii Dacia și Renault. În ceea ce privește raportul de diluție cu apă și punctul de congelare, avem un raport de 1:1 pentru -30 de grade, 2:3 pentru -17 grade și 1:2 pentru -10 grade Celsius.

OILTECH® ANTIGEL CONCENTRAT PENTRU UZ AUTO RED LINE G12+ LONG LIFE’ este un antigel profesional, foarte bun în ceea ce privește stabilitatea termo chimică și se poate utiliza fără probleme peste 200 000 km sau 2000 ore pentru autoturisme și cel puțin 650 000 km adică aproximativ 8 000 ore de funcționare pentru camioane și autobuze. Acest antigel este ideal pentru autovehiculele fabricate după anul 2005 care au componente și garnituri din aliaje metalice complexe. În ceea ce privește raportul de diluție cu apă și punctul de congelare, avem un raport de 1:1 pentru -37 de grade, 2:3 pentru -25 grade și 1:2 pentru -16 grade Celsius.

OILTECH® ANTIGEL AUTO G12++ LONG LIFE  este fabricat pe bază de monoetilenglicol, după tehnologia „Lobrid’, tehnologie agreată de Volkswagen, Skoda, Audi, Mercedes, Volvo etc. Antigelul acesta se folosește pentru sistemele de răcire ale motoarelor cu combustie internă fiind conceput pentru a satisface cerințele care favorizează această combinație de tehnologie organică (cu silicat 400 600 ppm) și molibden, asigurând o protecție a motoarelor la coroziune mult mai mare. Produsul acesta este un produs profesional, ce oferă caracteristici termice excelente și perioade de utilizare de peste 240 000 km. În ceea ce privește raportul de diluție cu apă și punctul de congelare, avem un raport de 1:1 pentru -38 de grade, 2:3 pentru -51 grade și 1:2 pentru -16 grade Celsius.

OILTECH® ANTIGEL PENTRU UZ AUTO G13 LONG LIFE este un antigel fabricat pe bază de glicoli după tehnologia „Lobrid’, fiind agreat de către producători auto precum Volkswagen, Skoda, Audi, Mercedes, Volvo etc. Antigelul se poate utiliza peste 240.000 km și conține aditivi de coroziune premium, pentru un plus de protecție. În ceea ce privește raportul de diluție cu apă și punctul de congelare, avem un raport de 1:1 pentru -35 de grade, 2:3 pentru -25 grade, 2:1 pentru -50 de grade și 1:2 pentru -20 grade Celsius. 

Toate tipurile de antigel trebuie înlocuite după 5 ani, tocmai pentru faptul că își pierd proprietățile, afectând buna funcționare a motorului, crescând inclusiv riscul de formare a depunerilor.

Adaugă un comentariu