(P) Denso îți explică cei șapte paşi esenţiali pentru servisarea sistemului de aer condiționat

Ca orice alt sistem al maşinii, instalaţia de aer condiţionat necesită întreţinere periodică pentru a asigura performanţe optime şi pentru a preveni reparaţiile costisitoare.

Denso are în vedere cei şapte paşi de bază care trebuie urmaţi pentru a realiza servisarea completă a instalaţiei de aer condiţionat a vehiculului. Deși sfaturile de mai jos sunt orientate către unitățile de service este bine ca orice șofer să cunoască în detaliu operațiunile pentru verificarea și întreținerea sistemului de aer condiționat al mașinii.

O servisare completă pentru istalația de aer condiționat durează între 45 de minute și o oră, iar mai jos sunt detaliate operațiile de verificare și întreținere.

 

7 pași de bază pentru servisarea instalației de aer condiționat

1. Primul şi cel mai important pas este acela de a confirma funcţionarea şi performanţa sistemului de aer condiţionat. Atunci când primiţi maşina de la client, confirmaţi întotdeauna dacă există reclamaţii sau probleme, cum ar fi performanţe semnificativ reduse, zgomote sau un miros neplăcut la interior. Verificaţi performanţele de răcire ale instalaţiei A/C prin măsurarea temperaturii la gura de evacuare a aerului pentru a avea o valoare de referinţă precisă ulterior, când realizaţi verificarea finală.

2. Verificaţi dacă vehiculul este dotat cu filtru interior şi dacă filtrul trebuie înlocuit. Înlocuirea din timp a filtrului previne reducerea debitului de aer la interiorul maşinii şi, în unele cazuri, blocajele.

3. Verificaţi starea pieselor din sistem. Verificaţi dacă există deteriorări, cum ar fi lovituri sau coroziune, care pot cauza ulterior probleme şi verificaţi dacă sunt contaminate cu murdărie condensatorul sau suprafaţa radiatorului, deoarece acest lucru poate duce la limitarea debitului de aer.

4. Identificarea agentului de răcire la interiorul sistemului. Agenţii de răcire contrafăcuţi pot reduce cu uşurinţă performanţele şi pot deteriora componentele sistemului, cum ar fi compresorul.

5. Identificarea calităţii agentului de răcire şi a uleiului. De multe ori se folosesc uleiuri nepotrivite, precum şi fluide UV pentru detectarea scurgerilor nepotrivite sau în cantităţi prea mari, ceea ce poate reduce durata de viaţă a compresorului şi este unul din principalele motive pentru care se defectează compresorul.

6. Verificaţi dacă există scurgeri de agent de răcire. Nu există metoda perfectă pentru identificarea scurgerilor, cea mai bună practică fiind combinarea a două sau trei metode diferite.

7. Verificaţi sistemul de aer condiţionat pentru a vedea dacă acesta funcţionează corect. Atunci când verificaţi funcţionarea sistemului, nu verificaţi numai performanţa, ci şi zgomotele, funcţionarea ventilatorului condensatorului şi debitul de aer, amestecul de aer (încălzire şi răcire), precum şi prezenţa mirosurilor neplăcute la interior când aerul condiţionat este pornit.

Header-image_1280x350-AC- seven essetial steps of an acCompressor

 

Nu uitați că un sistem de aer condiționat întreținut și verificat o să ofere întotdeauna beneficii. Denso îți spune și ce primești în schimb dacă ai grijă de sistemul de aer condiționat al mașinii:

– O durată de viaţă mai lungă, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mici sau deloc.

– Un consum mai redus de carburant, deoarece sistemul nu funcţionează în permanenţă la capacitate maximă.

– Beneficii pentru mediu prin emisiile mai reduse de gaze şi agent de răcire.

– Confort sporit în urma reducerii zgomotelor, un aer mai curat, temperaturi şi umiditate controlate mai bine, beneficii pentru sănătatea şi siguranţa şoferului.

– Reducerea costurilor de garanţie pentru reparaţii sau servisare prealabile realizate pentru acelaşi client.

Adaugă un comentariu