Plăcuțe de frână – când trebuie să le schimbăm și cât costă

Sistemul de frânare al unui vehicul care include plăcuțe de frână și discuri de frână trebuie să funcționeze în mod sigur și eficient, indiferent de viteza de rulare sau de starea de încărcare a automobilului în cauză.

Mai mult decât atât, el trebuie să acționeze toate cele patru roți ale vehiculului în cauză, iar șoferul trebuie să știe că se poate baza oricând pe acesta pentru reducerea vitezei sau pentru oprirea în condiții de siguranță.

Cu toții știm că, alături de sistemul de direcție, cel de frânare este folosit în orice deplasare a vehiculului, motiv pentru care verificarea lui nu trebuie să fie omisă de niciun posesor auto. Mai mult decât atât, recomandăm ca orice intervenție asupra sistemului de frânare să fie făcută doar într-un service autorizat, și nu în garajul din spatele blocului.

Plăcuțe de frână – informații esențiale

  • Verifică o dată la 6 luni starea plăcuţelor şi a discurilor de frână.
  • Nu monta niciodată discuri sau plăcuţe la mâna a doua.
  • Când schimbi discurile, schimbă şi plăcuţele de frână.
  • Plăcuțele de frână se schimba în perechi.

 Plăcuțe de frână – când le schimbăm și de ce?

Există mai multe piese auto care se încadrează la categoria consumabile. Dintre acestea, fac parte plăcuțele de frână,  discurile de frână, ambreiajul etc.

La întrebarea la câți km se schimbă plăcuțele de frână?’ nu exista un răspuns fix, pentru că plăcuțele de frână și discurile de frână se uzează din mai multe cauze independente de distanța parcursă.

Totodată, niciodată nu trebuie cumpărate componente la mâna a doua.

Când trebuie schimbate plăcuțele de frână, autoturismul va avea diferite simptome:

– vibrații în volan la frânare
– sunete anormale în mers care pot fi provocate fie de uzura plăcuțelor de frână
– la frânare sau chiar și la mersul drept, mașina trage într-o parte (dacă nu este o problema la sistemul de direcție, cauza poate fi la sistemul de frânare și plăcuțele)
– semnalele din bord (dacă mașina are senzor electronic de uzură a plăcuțelor pe mașină)
–  pedala de frâna este moale
– existența unor striații (sau deformări) pe discurile de frână

Plăcuțe de frână – când trebuie să le schimbăm și cât costă

În funcție de materiale din care sunt fabricate plăcuțele de frână au avantajele și dezavantaje: unele transferă mai bine căldura, altele oferă o frînare mai buna, însa pot face zgomot.

Un alt criteriu este legat de mașina pe care trebuie montate. Astfel, pentru o Dacia Logan un set de plăcuțe de frână poate fi cumpărat cu prețuri care încep de la 130 lei, în timp ce pentru un BMW Seria 5 prețul unui set de plăcuțe de frână începe de la 200 lei.

Plăcuțe de frână – cât costă schimbarea acestora într-un service

În funcție de service-ul ales o intervenție care implică verificare sistemului de frânare și înlocuirea plăcuțelor de frână poate costa între 300 și 600 de lei.

Întreaga intervenție durează cel mult o oră și jumătate și se finalizează obligatoriu  cu un test la standul de frânare pentru verificarea finală.

 

Adaugă un comentariu