Top sugestii simple și eficiente pentru a-ți feri mașina de hoți

Statisticile arată că în Capitală au loc peste 3.500 de spargeri auto anual. Lucrurile nu stau mai bine nici în alte orașe, unde periodic au loc furturi din mașini. La aceste cifre contribuie atât neglijența conducătorilor auto, cât și ingeniozitatea hoților. Partea proastă e că bunurile materiale sustrase de hoți sunt doar o parte din pagubă. Mult mai costisitoare sunt reparațiile care pot include, după caz, înlocuirea geamurilor, repararea ușilor sau vopsirea autoturismului. În funcție de marca mașinii, costurile pot ajunge cu ușurință la sute sau chiar mii de euro. Află din cele ce urmează câteva sugestii eficiente pentru a ține hoții la distanță.

 

„Paza bună…’

Un binecunoscut proverb românesc spune că „paza bună trece primejdia rea’. Iar învățăturile populare sunt de multe ori valoroase. Dacă te întrebi cum să îți protejezi mașina de hoți, unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face este să fii precaut. Există câteva aspecte pe care trebuie să le ai mereu în vedere, ce vor reduce cu mult riscul de a fi victima unei spargeri auto.

Asigură-te de fiecare dată când ieși din mașină că ai închis bine ușile și geamurile. Deși pare un lucru banal, foarte mulți șoferi nu verifică mașina înainte de a se îndepărta. Sau, mulți coboară doar pentru câteva minute din autoturism, lasă cheile în contact. Practic, în astfel de situații hoții au cale liberă. Nu uita că e mai bine să previi decât să plătești consecințele propriei neatenții.

Obișnuiește-te să blochezi portierele mașinii chiar și atunci când ești înăuntru. În ultima perioadă s-au semnalat multe cazuri de furturi la semafor.

La fel de important este să alegi cu grijă locul în care parchezi. Optează pentru parcările cu plată, supravegheate. Dacă nu există niciuna în vecinătate, parchează într-un loc circulat, unde este puțin probabil ca hoții să acționeze. Totodată, evită să lași autoturismul într-un cartier mărginaș sau într-un loc în care știi că au loc frecvent tâlhării.

De asemenea, nu lăsa lucruri de valoare la vedere. Unul dintre modurile în care hoții acționează este să spargă geamul mașinii și să sustragă obiectele valoroase, precum gențile, laptopurile, sau portmoneele. Cel mai simplu este să le depozitezi sub scaun sau în portbagaj, pentru a fi sigur că nu atrag priviri nedorite.

Un alt sfat utile este să nu înmânezi cheile de la mașină persoanelor străine. Adevărul e că nu știi niciodată câtă încredere poți avea într-un necunoscut.

 

Măsuri de siguranță

O măsură de siguranță suplimentară și necesară este instalarea unor sisteme antifurt și de protecție a mașinii. Acestea au rolul de a ține la distanță atât hoții din mașini cât și pe cei care vor să fure autoturisme. Autovehiculele noi sunt în general echipate cu diverse tehnologii de acest fel, însă poți să le suplimentezi, dacă îți dorești acest lucru. În cazul mașinilor vechi, nu toate au astfel de dotări. Magazinele specializate oferă o serie de produse eficiente împotriva spargerilor și furturilor, potrivite pentru orice marcă sau model.

Printre sistemele de siguranță cel mai apreciate de către șoferi se numără cele pentru încuietori,  alarmele dar și camerele video, eficiente în trafic. Primele fac mai dificilă descuierea ușilor, iar alarmele au rolul de a îndepărta hoții. Dacă alegi instalarea unei alarme, pentru a-i crește eficiența lipește pe geamuri abțibilduri ce înștiințează trecătorii de prezența unui sistem antifurt activ. Poți apela la acest truc chiar și atunci când mașina ta nu are un sistem antifurt. Ar putea strica planurile răufăcătorilor, mai ales pe ale celor amatori.

Stai departe de alarmele de slabă calitate. Acestea vor porni frecvent și nu vei mai ști când este sau nu cazul să verifici mașina. Iar vecinii nu vor fi foarte fericiți de alegere.

Camerele video moderne sunt echipate cu senzori și detectori de mișcare, permit înregistrarea interiorului mașinii și a traficului, chiar pe timp de noapte. Aceste sisteme sunt eficiente în cazul în care ești victima unui furt în trafic, dar sunt utile și în caz de accident. Înregistrările video se pot dovedi deosebit de folositoare la nevoie. În plus, camerele pot fi folosite și pentru divertisment, înregistrând aventurile întâlnite la drum.

O altă opțiune este sistemul antifurt pentru roți. Cu toate că montarea și demontarea acestui dispozitiv implică un oarecare efort, este o măsură eficientă pentru autoturismele folosite mai rar. Totodată, sistemul este vizibil, ceea ce va contribui la descurajarea hoților.

Sistemele antifurt pentru blocarea volanului sunt o măsură eficientă și accesibilă din punct de vedere financiar. Acestea nu permit învârtirea volanului, fiind astfel imposibil de folosit.

Alte variante utile sunt sistemele GPS.

De multe ori avem tendința să credem că unele nenorociri nu ni se pot întâmpla tocmai nouă. Însă statisticile arată că furturile din mașini sunt o problemă frecventă și un motiv de îngrijorare cât se poate de real. Alege să iei toate măsurile necesare pentru a ține hoții la distanță și a evită astfel să te numeri printre cei păgubiți.

 

Sursa foto: Shutterstock

Adaugă un comentariu