Video | Mazda 6: O mașină de designer

Mazda a actualizat modelul său de clasă medie, dar un lucru a rămas neschimbat: designul incitant. De ce ne place atât de mult ne explică un specialist, arhitectul și designerul Omid Ghannadi.

Dacă ar fi să căutăm un singur cuvânt care să descrie perfect spiritul mărcii Mazda, acesta ar fi, cu siguranță, „design. Producătorul japonez oferă unele dintre cele mai avansate tehnologic mașini din segmentul de volum și, mai nou, o calitate a interioarelor care poate arăta calea modelelor din segmentul premium. Cu toate acestea, formele fluide, ultima evoluție a limbajului de design Kodo (Soul of Motion), sunt cele care vor impresiona cel mai mult.

În fața mașinii, îți vine greu să vorbești de motorizare, de caracteristici tehnice sau de performanțe – cifrele sunt prea sărace pentru a putea spune povestea Mazdei 6. Formele acelea… Ne trebuie un designer care să ne vorbească despre ele și avem exact persoana potrivită pentru asta: Omid Ghannadi. De trei ori potrivită, am putea spune. O dată pentru că este arhitect și designer de interior, a doua oară pentru că este fan Mazda (conduce un CX-5) și a treia oară pentru că este pasionat de echitație, deci familiarizat cu conceptul japonez Jinba Ittai care stă la baza filosofiei Mazda – simbioza între cal și călăreț.

Mazda 6

Dar cum se împacă designul arhitectural cu designul auto? „Orice pe lumea asta e un design și orice design pleacă din mintea și mâinile oamenilor care desenează – spune Omid Ghannadi. „De multe ori, acele lucruri se regăsesc în mintea mai multor oameni și ăsta este motivul pentru care vezi lucruri comune între cele două piese de design comparate.

Să existe oare o clădire care să transmită aceleași emoții ca și noua Mazda 6? Da, cu siguranță. „Pentru mașina asta trebuie să căutăm ceva modern, trebuie să căutăm ceva contemporan. Vorbim despre o combinație între unghiuri ascuțite și forme organice. Asta cred că este următoarea etapă, pentru că am avut perioade în arhitectură în care s-a pus accentul pe formele organice, pe curburi, apoi am avut perioade în care s-a lucrat foarte mult pe formele ascuțite și unghiuri abrupte și acum mi se pare că este momentul în care încep să se combine cele două tendințe. {i dacă stau să mă gândesc, în București, la o clădire care ar merge în direcția asta, m-aș gândi la Victoria Office Building.

Mazda 6

Victoria Office Building este o operă de artă a arhitecturii contemporane, după cum și Mazda 6 este o operă de artă a designului auto. Ca specialist în design interior, Omid apreciază la fel de mult și interiorul Mazdei 6, care este în perfectă armonie cu exteriorul spectaculos. Simplitatea formelor, ergonomia comenzilor, calitatea materialelor, toate acestea conturează profilul unui model care a crescut spectaculos, de la un model de volum recunoscut pentru experiența la volan la unul care poate sta fără emoții alături de un model din segmentul premium. Dar cred că cel mai bine ar fi să îl ascultați pe Omid povestind despre toate acestea, în filmul de mai jos.

Verdict
Oricât de bizar ar părea, există multe similitudini între arhitectură și designul auto. Ca să realizăm asta, a fost suficient să privim noua Mazda 6 pe fundalul unei bijuterii arhitecturale a Bucureștiului, Victoria Office Building.

Adaugă un comentariu