Cei care au plătit taxa auto între 2007 și 2013 nu o mai pot recupera pe cale administrativă

Toată lumea s-a bucurat că începând cu 1 februarie 2017 timbrul de mediu a fost eliminat, iar nicio altă taxă nu a fost adoptată. Odată cu eliminarea timbrului de mediu s-a abrogat Ordonanța de Urgență OUG 9/2013, ordonanță în care era inclusă și procedura de recuperare a banilor plătiți pe toate taxele auto valabile până în 2013.

Acum, în mod logic, aceasta procedură nu mai este valabilă. Informația a fost vehiculată și până acum în presă, însă de curând a fost confirmată și de oficialii Ministerului Mediului.

„Prin abrogarea integrală a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimină inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor prevăzute de art. 12, respectiv a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 682/1.154/2016 s-a aprobat procedura de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare. Având în vedere abrogarea OUG nr. 9/2013, faptul că ordinul mai sus menționat a fost emis în aplicarea art. 12 din OUG nr. 9/2013, contribuabililor nu li se vor mai restitui, pe cale administrativă, sumele în speță. (…)

Restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare’, se arată într-un document emis de direcția de comunicare din cadrul Ministerului Mediului pentru Avocatnet.

Anul trecut, autoritățile au reușit să stabilească procedura prin care șoferii care au plătit taxa auto între 2007 și 2013 pot recupera banii. Procesul de recuperare se întindea pe cinci ani, contribuabilii urmând să primească cinci tranșe egale din suma datorată de autorități.

Acum, există două modalități prin care acest lucru s-ar mai putea face pe cale administrativă: fie emit o orgonanță, fie o lege pentru a stabili noi reguli de bază pentru restituirea vechilor taxe.

De asemenea, există o procedură de restituire a vechilor taxe care se aplică doar celor care au obținut dreptul la returnare în baza unei hotărări judecătorești.

Sursa | Avocatnet