Adio, Timbru de Mediu!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale. După cum deja știți, pe lista cu cele 102 taxe nefiscale se afla și Timbrul de Mediu.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 6 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Citește și: Statul român, obligat să restituie timbrul de mediu

Acum, decizia trebuie publicată și în Monitorul Oficial. După aceea, toți cei care vor să înmatriculeze o mașină rulată o vor putea face fără să mai plătească nimic către ANAF.

Eliminarea timbrului de mediu va avea și efecte negative. Există posibilitatea ca parcul auto al țării să se învechească și mai mult. De asemenea, vânzarea de vehicule noi ar putea să scadă, iar programul Rabla, proiect susținut din banii strânși prin timbrul de mediu, ar putea să dispară. Nu în ultimul rând, gaura din buget trebuie să fie acoperită cumva, iar acest lucru ar putea genera noi taxe pentru șoferi.

Despre timbrul de mediu

Timbrul de mediu a fost introdus în 2013 după ce ultima variantă a taxei auto a fost declarată ilegală de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Aceeași soartă a avut-o și timbrul de mediu în 2016. Taxa a fost declarată ilegală, iar românii care au achitat timbrul de mediu pot să ceară înapoi sumele plătite.