UPDATE: Sistemul electronic de plată a taxei de pod Fetești – Cernavodă și primele sale efecte

UPDATE: Începând cu 1 mai, CNADNR a deschis sistemul electronic de plată a taxei de pod Fetești – Cernavodă. Așa cum era de așteptat, mini-vacanța de 1 mai s-a dovedit un succes pentru hotelierii de pe malul Mării Negre, iar asta s-a văzut și în valorile oferite de CNADNR.

În plus, acum avem ocazia să vedem cum a fost privit de români sistemul electronic de plată a taxei de pod.

Conform oficialilor CNADNR, în weekend-ul prelungit de 1 mai, 62.552 de vehicule au traversat podul Fetești – Cernavodă. Dintre aceștia, 37.676 au ales plata electronică, iar restul de 24.876 au mers pe varianta tradițională, cu oprire în dreptul barierei și plata cash.

————-

23.04.2015

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care aduce modificări privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Astfel, CNADNR a pus la punct sistemul alternativ de taxare din zona podului Fetești – Cernavodă care va funcționa asemeni celui utilizat în cazul rovinietei și care va fi pus în funcțiune până la 1 mai.

Cei care aleg să plătească electronic taxa de pod o pot face fie prin SMS la numărul 7577 (numar valabil în rețelele Orange, Telekon și Vodafone) sau în benzinăriile OMV, Petrom, Rompetrol și Mol.

Cei care aleg să achite în mod electronic taxa de pod vor putea folosi benzile 2 și 3 din zona Fetești – Cernavodă. Pe banda 1 va rămâne deschisă o stație de taxare clasică.

“Plata prim SMS se poate efectua numai pentru o singură trecere și se taxează în conformitate cu termenii și condițiile operatorilor de telefonie mobilă. Controlul se va efectua prin intermediul camerelor video care înregistrează numărul de înmatriculare, numar care va fi verificat în sistemul electronic al plăților. Tarifele sunt cuprinse între 13 și 91 de lei, în funcție de tipul de vehicul, iar amenzile aplicate pentru neachitarea acestui tarif în termenul legal vor fi cuprinse între 130 si 910 lei. Trecerea vehiculelor pentru care există abonamente preplătite, eliberate sub formă de tichete, se va efectua numai pe banda 1 până la intrarea în vigoare a tarifelor electronice de trecere”, se precizează în anunțul Executivului.

Cei care aleg să treacă podul fără să plătească la barierele clasice sunt obligați să achite taxa înainte de tranzit sau cel târziu până la ora 24:00 a zilei următoare trecerii.

Noul sistem de taxare a fost instituit din cauza cozilor care se formau în acea zonă în perioada de vară. În anii trecuți, autoritățile au preferat să suspende taxa pentru evitarea ambuteiajelor.

————

17.03.2015

La jumătatea lunii ianuarie, autoritățile au anunțat că anul acesta, drumul către mare se va face fără oprirea din dreptul punctului de taxare de la Fetești. A fost achiziționată toată aparatura nouă necesară, iar plata se va realiza în mod electronic, ba chiar și prin SMS.

Astăzi, au început testele pentru verificarea sistemului de taxare, însă proba supremă va fi mini-vacanța de 1 mai. Conform declarațiilor anterioare, nu vor fi desființate toate stațiile de taxare clasice. Va fi păstrată câte una pentru fiecare sens.

Așa cum probabil ați intuit, controlul se va face cu ajutorul camerelor de supraveghere, asemănător cu verificarea taxei de drum. Anul trecut, din cauza sistemului slab, CNADNR a fost nevoită să suspende taxa de pod de la Fetești pentru toată luna august.

Sursa | Digi24 | Avocatnet