Subventie: Ai renunta la diesel pentru 10.000 de euro?

Guvernul francez schimba macazul si va acorda o subventie de pana la 10.000 de euro celor care renunta la o masina diesel in favoarea uneia electrice.

O subventie de pana la 10.000 de euro vor primi detinatorii de masini diesel vechi din Franta daca isi schimba masina cu un model electric. Guvernul francez a anuntat in decembrie ca intentioneaza sa reduca numarul de masini diesel printr-o schimbare a modului de taxare, dar si prin oferirea de stimulente pentru achizitionarea unui automobil electric.

 

Subventie: taxe mai mari la diesel

Sistemul fiscal francez favorizeaza in acest moment posesorii de masini cu motoare diesel, motorina avand taxe mai mici decat benzina. Nu e de mirare ca 80% din masinile care circula in Franta si 64% din masinile noi care se comercializeaza acolo sunt alimentate cu motorina. Anul acesta, guvernul francez va ridica taxele pentru a egaliza pretturile benzinei si ale motorinei, micsorand astfel atractivitatea masinilor diesel. Conducerea unei masini diesel va fi din ce in ce mai costisitoare in Franta, iar acest trend s-ar putea extinde si la alte tari europene.

 

Subventie: 10.000 de euro ca sa renunti la diesel

Mai mult, din aprilie, guvernul va acorda o subventie de pana la 10.000 de euro celor care caseaza o masina diesel si cumpara una electrica. O astfel de masaura va cobori pretul unui Renault Zoe la 12.400 de euro, iar cel al unui Nissan Leaf, la 14.400 de euro, acestea fiind cele mai vandute masini electrice de pe piata franceza. In aceasta plaja de pret, un automobil electric devine extrem de atractiv, ajutand la reducerea semnificativa a poluarii in marile aglomerari urbane.