Am certitudinea că majoritatea cititorilor noștri au jucat cel puțin o versiune sau măcar au auzit despre faimosul joc video Space invaders, titlu lansat în Japonia încă din 1978. Însă nu ne-am adunat aici pentru a discuta despre jocuri, ci despre invazia spațiului urban (și nu numai) de către Hyundai Inster – vedeta din clasa mini-electro a spațiului interior. Am luat două exemplare la test și le-am aflat toate secretele. Detaliem pe larg în rândurile ce urmează.
Hyundai Inster reprezintă cea mai mică și mai accesibilă mașină electrică a mărcii, fiind situată în gamă sub Kona Electric. Chiar dacă segmentul mașinilor mici de oraș a suferit mult în ultimii ani, Inster promite să revigoreze clasa minionelor. Totuși, nu este pentru prima data când îl vedem pe Inster, acesta existând deja pe piața de origine din Coreea de Sud alături de motoare pe benzină și energie electrică sub numele de Casper', însă versiunea sosită pe plan local vine purtând noul nume doar cu propulsie electrică.
De regulă, lucrurile bune vin ambalate în pachete mici. Așa este și cazul lui Hyundai Inster, care promite lucruri mari. Are o lungime de doar 3,8 metri, însă statura interesantă este data de lățimea și înălțimea practic identice, de aproximativ 1,6 metri. Prețul său de pornire este și el destul de mic, plasându-l printre cele mai ieftine mașini electrice puse la vânzare astăzi în România, aflându-se în plină concurență cu modele precum Citroën ë-C3, Dacia Spring și Leapmotor T03.
Design său poartă elemente vizuale întâlnite la modelele SUV. Mai mult decât atât, stilul SUV se combină cu aerul futurist la exterior, continând cu un suflu vintage la interior. Există o grafică pixel LED atrăgătoare pentru semnalizări (în față), în timp ce lateralul aduce în prim plan pasajele rotilor imbracate in plastic negru. Tema LED continuă și în spate cu luminile Parametric Pixel, asociate de această dată cu pozițiile și frânarea. Jantele cu patru spițe și design rectangular (de 17 inchi pentru echiparea Luxury) finalizează tema acestei mașini. Din păcate, producătorul nu a ales introducerea în configurator a jantelor cu diametrul de 16 inchi, modelele de bază orientându-se întotdeauna către unele de 15 inchi. Totuși, un lucru mult mai important se află în toate mașinile, încă din echiparea standard: întreaga gamă Hyundai Inster dispune de o pompă de căldură, ceea ce înseamnă că bateria poate fi menținută la temperaturi optime pe vreme rece, contribuind la păstrarea autonomiei.
Să începem cu nuanțele, pentru că pur și simplu nu ai cum să nu le remarci. În cazul nostru, culorile mașinilor testate se numesc Buttercream Yellow și Tomboy Khaki. Totuși, adevărata distracție se poartă la interiorul modelului Buttercream Yellow, unde scaunele dispun de un textil deschis la culoare și vesel, conceput pentru a îmbunătăți categoric starea de spirit a celor de la bord.
Planșa de bord vine cu două ecrane mari cu diagonala de 10,25 inchi. Instrumentarul poate fi configurat cu o temă reglabilă, ce se modifică automat în momentul schimbării modului de rulare, iar iluminarea ambientală dispune de 64 de combinații de culori. Una peste alta, Inster se simte mai mult decât bine la interior. Ajută aici și existența comenzilor fizice din belșug, aspect ce ușurează mult viața trăită la bord.
Tema culorilor continuă cu volanul ce dispune de lumini interactive, sugerând dacă transmisia mașinii este introdusă în D' sau R'. Și să nu uităm ce semnifică cele patru puncte: litera H în limbajul internațional Morse.
Apropo de volan, nu avem plângeri cu privire la poziția de conducere a lui Inster. De asemenea, este relativ ușor să te simți confortabil în timpul mersului, mulțumită suitei complete a reglajelor pentru scaun și volan. Mai mult decât atât, dimensiunile exterioare reduse ale lui Inster și suprafețele vitrate înseamnă că aveți o vizibilitate de top de jur împrejur, lucru care este ajutat și mai mult de faptul că ocupați o poziție înaltă.
Inster este de departe cel mai practic model electric din clasa mini, venind cu podea perfect plată, scaune față cu spătar pliabil, bachetă culisabilă individual (pe o lungime de 16 cm) și cu unghi reglabil pentru spătar. Trebuie să vezi ca să crezi cât de mult spațiu poate exista în rândul doi din Inster, mica mașinuță potrivindu-se de minune în clasa VIP a vehiculelor de ridesharing. Portbagajul vine cu volum cuprins între 238 și 351 de litri, însă poate fi extins până la 1.059 de litri dupa plierea banchetei. În cazul în care pliezi și scaunele din față, poți pune o saltea la interior transformându-l pe Hyundai Inster în cel mai mic camper.
În cazul nostru, ambele modele au venit cu motorizarea de top, dispunând de 115 CP și 147 Nm de la motorul electric care antrenează roțile din față. Pe lângă puterea mai mare, modelul mai vine și cu acumulatorul de 49 kWh. Autonomia WLTP propusă de producător ajunge la 370 de kilometri în cazul unul ciclu combinat, plusând până la 518 kilometri dacă mașina este utilizată exclusiv în mediul urban. Site-ul oficial HyundaiAuto România propune un calculator de autonomie, ce te va ajuta să îți calculezi autonomia exacta pentru propriul Inster, introducând datele relevante pentru tine.
Inster accelerează de la 0-100 km/h în 10,6 s și are o viteză maximă limitată la 150 km/h, performanțe mai mult decât decente pentru clasa mini, însă reprizamai importantă este reprezentată de cea a încărcării de la 10-80%, unde micul model ajunge în 30 de minute (încărcare DC la max. 120 kW). Și nu trebuie să îți faci griji referitoare la degradarea bateriei, deoarece Hyundai propune o garanție exclusivă pentru aceasta de 8 ani sau 160.000 de kilometri. Altfel, garanția standard a mașinii rămâne în linie cu restul modelelor din gamă: 5 ani fără limită de kilometri.
Mutând experiența în modul dinamic, Hyundai Inster se simte extreme de rafinat la viteză pentru o mașină de acest tip. Parcurgând drumurile într-un ritm mai rapid, este confortabil și face o treabă bună în ceea ce privește netezirea imperfecțiunilor. Cuplul instantaneu disponibil de la motorul electric este util și la viteze mai mari, așa că depășirile ar trebui să fie facile.
Micul Inster, mulțumită gabaritului său și ampatamentului scurt, se pricepe la schimbarea rapidă a direcției ceea ce ar trebui să pună un zâmbet garantat pe fața ta atunci când te vezi în fața unor drumuri virajate. Aici ajută și masa relativ redusă a mașinii, menținându-se le cote normale pentru segment: 1.379 de kilograme. Interesant este că între versiunile cu 97 CP/42 kWh și 115 CP/49 kWh există o diferență de doar 30 de kilograme.
Pedala de accelerație poate fi bine modulată, iar stilul de condus propriu preferat va putea fi atins fără problem mulțumită celor trei niveluri pentru frânarea regenerativă. După acest punct, frânele mecanice preiau sarcina oferind o trecere lină între cele două tehnologii de încetinire.
Fără doar și poate, suspensia a fost reglată pentru confort, fapt relevant pentru acest tip de mașină. Chiar și așa, amortizarea păstrează un control destul de bun asupra suprafeței de contact pe drumurile ondulate. Acestea fiind spuse, Inster se simte bine asamblat, fără să genereze sunete nedorite în habitaclu, iar suspensia este silențioasă. Singurul lucru care trădează într-o oarecare măsură prețul este nivelul zgomotului la rulare.
Cel mai mic vehicul Hyundai Inster sosește alături de un set complet de funcții de asistență. Chiar și așa, nu ne așteptam să vedem un pilot automat adaptiv cu centrare pe bandă, însă iată-l prezent pe o mașină mică. Și mai mare ne-a fost mirarea când am aflat că această dotare vine prezentă în standard alături de echiparea de bază.
În timpul testelor noastre, micile exemplare Inster au reușit cu ușurință obținerea unui consum de energie extrem de scăzut. În mod evident, mersul în plan urban aduce după sine cifre uluitoare pentru un model electric, unde o indicație a instrumentarului de sub 10 kWh/100 km nu este ieșită din comun.
În România, Hyundai Inster pornește de la 13.682 de euro (atunci când luăm în calcul și reducerea asigurată prin programul Rabla Plus) pentru motorizarea cu 97 CP și acumulatorul de 42 kWh alături de echiparea Highway.
Pentru cei care au nevoie de ceva mai multă putere și de o autonomie crescută, Inster cu 115 CP și 49 kWh pleacă de la 15.098 de euro în aceleași condiții. Alături de pilotul automat adaptiv, echiparea Highway aduce în standard pentru ambele versiuni climatizare dublă și sistem de navigație cu informații live oferite despre rețeaua stațiilor de încărcare.
Prima impresie
Îți dorești un vehicul electric eficient, extrem de practic cu dimensiuni compacte și cu un spațiu interior uluitor? Nu vei mai găsi un asemenea pachet în altă parte. Singurul dezavantaj? Pe bancheta din spate pot călători doar două persoane.
Date tehnice
Motor electric, față • Putere 115 CP • Cuplu max. 147 Nm • Transmisie tracțiune față/cutie automată • L/l/h 3825/1610/1575 mm • Ampatament 2580 mm • Masă proprie 1.379 kg • Portbagaj 258-351-1.059 l • 0–100 km/h 10,6 s • Viteză max. 150 km/h • Acumulator 49 kWh • Capacitate încărcare 120 kW (DC)/11 kW (AC) • Consum 14,9-15,1 kWh/100 km (WLTP) • Autonomie 370 km (WLTP)/518 km (urban) • Preț de la 15.098 de euro (TVA inclusă) prin programul Rabla Plus
Verdict
Cele două exemplare ale mezinului electric Hyundai au intors toate privirile în traficul din București. Începând de la designul unic, continuând cu spațiul interior grandios și până la distracția din spatele volanului, micul model s-a născut pentru a fi învingător. Oferta prin programul Rabla Plus este una realmente imbatabilă, care îi va asigura rapid invazia spațiului urban local.