OFICIAL – Taxa auto achitată în baza legislației vechi va fi restituită integral și fără a deschide o acțiune în instanță – UPDATE

Update: Cei care au achitat taxa de poluare între 2007 și 2013 mai au puțin de așteptat pentru a-și putea recupera banii fără o acțiune în instanță. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial, iar în următoarele zile o să fie publicată și Norma de aplicare.

După cum deja ați intuit, procedura va fi una extrem de simplă. Vei merge la ANAF pentru completarea unei cereri pe care o vei atașa unui dosar care să conțină cartea de identite, actele mașinii și chitața/ordinul de plată a taxei.

Cererea trebuie soluționată în 45 de zile, iar restituirea taxei se va face eșalonat, pe o durată de 5 ani. Tot în normele de aplicare a noii ordonanțe se va specifica și cine are dreptul să solicite restituirea taxei: cel care a achitat-o sau actualul proprietar.

Citește și

Un șofer din Gorj a ucis cu mașina 33 de mistreți din greșeală’

Dacă îl vezi în această mașină, n-o să-ți vină să crezi că e chiar premierul României!

Cel mai ușor mod de a plăti taxa de pod Fetești – Cernavodă

VIDEO – Doi șmecheri cu Porsche vor să-i aplice o corecție unui biciclist, dar au parte de SURPRIZA VIEȚII LOR

ATENȚIE ȘOFERI! Să nu cumpărați niciodată o mașină adusă din această țară!

1.09.2015

Update: Astăzi, 1 septembrie 2015, a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța privind recuperarea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei de poluare sau a taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule. 

Așa cum era anunțat, banii vor fi restituiți, în cinci tranșe, în decursul a cinci ani, iar ordonața intră în vigoare, conform legii, în termen de trei zile de la publicarea în MO. În următoarele 45 de zile este așteptată și procedura de restituire a taxei.

————

31.08.2015

Update: ANAF a atras atenția ca cererile de restituire ale contribuabililor vor putea fi depuse abia după stabilirea regulilor de restituire. Procedura exactă de restituire va fi stabilită, în cel mult 45 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.

“In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale ordonantei de guvern, va fi elaborata o procedura care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 45 de zile de la publicarea ordonantei de guvern in Monitorul Oficial. De aceea, rugam contribuabilii interesati sa solicite restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule dupa adoptarea procedurii de restituire”, scrie într-un comunicat de presă al Fiscului remis astăzi către redacția AvocatNet.

Atenție!

Cererea pentru restituirea banilor va putea fi înaintată doar de cei care au achitat taxa auto înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu. Mai exact, vorbim despre cei care au plătit acești bani în perioada cuprinsă între 2007 și martie 2013. Cei care au achitat timbrul de mediu, taxă care se află în vigoare, NU pot solicita restituirea.

————-

26.08.2015

Persoanele care au achitat taxa specială pentru autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisii poluante vor avea posibilitatea de a solicita restituirea integrală a sumei achitate. Mai mult decât atât, acest procedeu va putea fi făcut fără a deschide o acțiune în instanță, se arată într-un proiect de act normativ adoptat astăzi de Executiv.

În prezent, proprietarii pot să cear înapoi doar sumele plătite în plus, în cazul în care taxa auto achitată a fost mai mare decât timbrul de mediu. În plus, documentul prevede și introducerea unei noi situații în care va trebui achitat timbrul de mediu.

“Persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, potrivit unei ordonante aprobate astazi de Guvern”, se arată în comunicatul de presă al Executivului.

Pe scurt, taxa auto va fi restituită integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, cu plăți anuale a câte 20% din suma datorată. Așa cum era normal, statul va achita și dobânda pentru perioada cuprinsă între plata nejustificată a taxei și rambursarea ei.

“Sumele (…), precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si rambursarea acesteia, se pot restitui (…) pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora”, este explicat în proiectul de ordonanță.

După cum probabil ați intuit, pentru ca noile reguli să se aplice, documentul trebuie să apară în Monitorul Oficial.

Cum îți poți recupera suma plătită

Pentru recuperarea sumelor plătite, proprietarii trebuie să depună o cerere de restituire. Aceasta va fi soluționată în maximum 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanții vor fi informați asupra acestui aspect în cel mult 10 zile de la emiterea deciziei.

În cazul în care decizia este nefavorabilă, solicitantul poate debune o contestație în termen de 30 de zile de la comunicare.

Dacă solicitantul nu este de acord nici cu decizia obținută în urma contestației, acesta va putea face o plângere la tribunal.

Important! Procedura exactă prin care statul va stabili cum se vor plăti taxa auto și dobânda aferentă va fi inclusă într-un ordin comun al ministrului mediului și ministrului finanțelor.

Timbrul de mediu va fi achitat într-o nouă situație

Cazuile în care ești nevoit să plătești timbrul de mediu

– la prima înmatriculare în România

– la reintroducerea în circulație a unui autovehicul, dacă la momentul radierii acestuia proprietarului i-a fost restituită valoarea reziduală a timbrului

– la vânzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost plătită taxa specială pentru autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisii poluante de la autovehicule

– la vânzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus în instanță restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei de poluare sau a taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule

Via | Avocatnet