Fiesta facelift: primul test in Romania

Fiesta a fost, in 2012, lider de vanzari in clasa mica, cu o cota de piata de 12,4%. Peste 1.800 de cumparatori au apreciat doar anul trecut caracterul dinamic si designul micului Ford. Pentru 2013, producatorul american a pregatit o relansare a Fiestei, care primeste un design mai agresiv si un pachet extins de tehnologii. Marea noutate o constituie, insa, motoarele EcoBoost, care transforma Fiesta intr-un competitor feroce in clasa mica.

Noua grila frontala, care marcheaza schimbarea liniei de design la Ford si pe care multi o asociaza cu imaginea modelelor Aston Martin, este incadrata de blocuri optice care integreaza lumini de zi cu LED. In interior se remarca o crestere a calitatii, dar si o repozitionare mai ergonomica a comenzilor  de pe portiere – ale geamurilor electrice si ale oglinzilor laterale.

Sistemul infotainment Sync, cunoscut deja de la B-Max, permite apelarea automata a serviciilor de urgenta in limba locala in caz de accident, permitand in acelasi timp localizarea prin GPS a evenimentului pentru o interventie cat mai rapida a echipelor de salvare. In premiera, Ford introduce in clasa mica facilitatea My Key, care permite programarea cheilor de acces in functie de utilizator. Foarte util in cazul in care masina este condusa si de membrii mai tineri ai familiei, My Key permite restrictionarea vitezei maxime de deplasare, a sonorului instalatiei de sonorizare si restrictioneaza accesul la setarile sistemelor ESP si Active City Stop.

Motorizarea EcoBoost este disponibila in doua trepte de putere – 100 CP si 125 CP, gama fiind completata de o versiune aspirata a motorului cu trei cilindri de un litru, care dezvolta 80 CP, si de un diesel de 1,5 litri, care dezvolta 75 CP. Din garda veche de motorizari au fost mentinute unitatile de 1,25 litri/60 CP, 1,6 litri/105 CP (doar cu cutie PowerShift) si dieselul de 1,6 litri/95 CP. Pentru test, am avut la dispozitie motorul de 100 CP, care s-a dovedit foarte competent si o alegere excelenta pentru Fiesta.

Surpinzator este sunetul gutural in full-load, care te face sa crezi ca ai sub pedale o masina sport cu o cilindree mult mai mare. Caracterul dinamic al Fiestei sustine excelent aceasta impresie, cu o precizie chirurgicala a inscrerii in viraje si un sistem de control al stabilitatii foarte bine configurat, un real ajutor in virajele abordate la limita si nu doar o frana neinspirata, asa cum intalnim la multe masini din acest segment.

Pentru testul complet, cu masuratori si impresii detaliate de la volanul noului Ford Fiesta, cautati la chioscuri revista Auto Bild nr. 4, care apare pe 7 martie. Pana atunci, puteti urmari un  film scurt facut in timpul drive-testului in zona Rasnov.

Adaugă un comentariu