Oficial: autostrada A7 sau Autostrada Moldovei ar trebui să fie gata pe 31 august 2026. Plus, minus – bineînțeles.

La fel de oficial: pe 22 august 2022 au pornit lucrările la autostrada Ploiești-Buzău, segmentul sudic al autostrăzii A7 (numită și Autostrada Moldovei). Proiectul este de o importanță considerabilă, reprezentând atât o cale de degravare pentru trist-celebrul DN2 (drumul cel mai periculos din România), cât și un element de infrastructură deschizător pentru perspectivele unor investiții și dezvoltări ample în zonă.

Autostrada Moldovei are ca extremități localitățile Ploiești (județul Prahova) și Siret (județul Suceava) trecând prin proximitatea orașelor Buzău, Focșani, Bacău, Pașcani și Suceava. Nu-i deloc puțin. Cei care conduc și care și-au făcut o idee de-a lungul timpului despre cum avansează lucrurile în România, vor fi sceptici că toată această autostradă A7 va fi gata în patru ani, dar asta nu-i împiedică pe politicieni să susțină cu toată convingerea (or fi crezând și ei ce zic?) că așa va fi.

Argumentul esențial de la baza anunțului oficial ține de bugetele aprobate pentru PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), de unde decurge și asumarea îndeplinirii obiectivelor acestuia. „Conform PNRR, termenul pentru autostrada A7 este 31 august 2026. Autostrada nu are un traseu foarte complicat din punct de vedere al formelor de relief. Vorbim de un proiect uşor de gestionat şi sperăm că Ministerul Transporturilor va face toate eforturile pentru ca termenul limită să fie respectat’, a declarat Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul unei emisiuni ZF Live.

La rândul său, Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, a afirmat că toţi cei 438 km de autostradă asumaţi prin PNRR vor fi realizaţi până în anul 2026. Dânsul a admis că are dubii referitoare la altele dintre proiectele incluse, dar nu și privitor la A7: “A7 (Autostrada Moldovei n.r.) sunt convins că va fi cap-coadă pentru că se intră rapid în faza de execuţie. Data de 9 iunie este data limită de depunere de oferte pe cei 14 kilometri (tunelul pentru urşi de la graniţa dintre judeţele Timiş şi Hunedoara n.r.) (…) şi vedem ce se întâmplă cu ofertele depuse. Autostrada Transilvania merge, pe capetele din A8 (Tg. Mureş – zona de Iaşi n.r.) sunt moderat-optimist, pentru că acolo vorbim de un studiu de fezabilitate pe întreg tronsonul care are studiu şi de impact de mediu ceea ce înseamnă inclusiv traversarea Carpaţilor prin anumite zone de rezervaţie naturală şi de aia am această rezervă. Dar Transilvania da, unde se şi lucrează, A7 da şi sunt rezervat până în 9 iunie când voi vedea ofertele şi ce sa va depune pe cei 14 km. Deci, sper că toţi”, a declarat Sorin Grindeanu pentru Digi 24.

Sursele citate vorbesc despre 438 km de autostradă care vor fi gata până în 2026. Aceasta este distanța de la Ploiești la Siret pe traiectul A7, dar în discrusul domnului Grindeanu mai sunt menționate și alte segmente, din alte proiecte mai mult sau mai puțin conexe cu A7, neexecutate sau întârziate. Așteptăm cu interes evoluțiile tuturor acestora.

Adaugă un comentariu

Articole similare