(P) Cum să folosești corect și în siguranță un aparat de sudură

Sudura este un procedeu industrial, folosit încă din anul 1800 ori de câte ori a fost nevoie de îmbinarea a două elemente metalice prin topire sau presiune. Operațiunea de sudură este una complexă, deoarece se pot realiza tipuri diferite de suduri cu ajutorul electrozilor de sudură și a tehnicilor specifice. Cu siguranță te-ai mai întâlnit cu operațiunea de sudură în activitatea de zi cu zi a atelierului tău auto și cu siguranță te-ai întrebat la un moment dat care este cea mai sigură metodă de a folosi un aparat de sudură.

Fiind o procedură care necesită pregătire prealabilă și experiență de muncă, primul pas important pe care trebuie să îl faci este să înveți cum funționează un aparat de sudură, care este aparatul de sudură potrivit pentru diferite tipuri de metal și care sunt etapele și normele de siguranță pe care trebuie să le respecți. Dar să luăm lucrurile pe rând.

 

Cum să alegi aparatul de sudură potrivit

Tipurile diferite de aparate de sudură provin din tehnicile diferite de lucru. Astfel, pe piață există 3 tipuri principale de aparate de sudură.

Aparatul de sudura cu electrod MMA

Acesta este aparatul clasic de sudură, cel mai popular, care unește bucățile de material cu materialul rezultat din topirea unui electrod. Este recomandat pentru sudarea mai multor tipuri de materiale de grosimi diferite, dar care necesită o anumită experiență în sudură. Este util atât în exterior, cât și interior, iar suprafețele ruginite sau vechi se vor suda fără probleme.

Aparat de sudură Mig Mag

Aparatele Mig Mag sunt versiuni moderne, care asigură o sudură netedă, fără reziduuri. Ca modalitate de functionare sunt similare celor clasice. Ele oferă însă protecție împotriva oxidării metalului topit cu ajutorul unui gaz inert.

Acest gaz este, de cele mai multe ori, argonul, fapt pentru care sudura Mig se mai numește și sudură cu argon sau în argon și este recomandată pentru materiale precum aliminiu, cupru și titan. În cazul sudurii Mag, argonul este combinat cu oxigen și dioxid de carbon. Acest tip de sudură mai poartă numele de sudură cu CO2 și este indicată pentru prelucrarea oțelului.

Aparate de sudură Tig

Aparatul de sudură Tig folosește un electrod neconsumabil, confecționat din tungsten sau wolfram, pentru lipirea bucăților de materiale. Gazul eliberat are rolul de a proteja suprafața de sudare împotriva oxidării. Sudura Tig este recomandată chiar și pentru materiale neferoase, de grosimi diferite. Procesul de sudare durează mai mult în acest caz, dar rezultatul va fi o sudură precisă, fără reziduuri și rezistentă în timp.

 

Tipuri de electrozi

După cum probabil ai observat, am vorbit deja de electrozii neconsumabili care se folosesc pentru sudura Tig. Există totuși mai multe tipuri de electozi. Sfatul nostru este ca atunci când alegi aparatul potrivit să ții cont și de tipul de electrozi de sudură folosiți. Electrozii se clasifica la o primă vedere în electrozi consumabili, care sunt fabricați din sârmă de sudură, și electrozi neconsumabili, confecționați din materiale reflactare, care au doar rolul de a conduce curentul electric.

Pentru sudura MMA, tipurile de electrozi care pot fi utilizați sunt urmăroarele:

  • Electrozi rutilici: au avantajul unei amorsări mai ușoare datorită oxidului de titan din care sunt fabricați, produc un arc electric stabil și nu necesita condiții speciale de depozitate. Au un conținut bogat de hidrogen, iar baia de sudură este fluidă (materialul de adaos din timpul procesului de sudură). Electrozii rutilici pot fi folosiți pentru sudura verticală, orizontală și pentru materialele subțiri, rezultând o sudură bună, însă de o rezistență scăzută.

 

  • Electrozi bazici: au un conțiut scăzut de hidrogen, iar baza de sudură este văscoasă, ceea ce înseamnă ca permite sudura în toate pozițiile. Cu toate acestea, arcul electric are o amorsare greoaie, este instabil și poate fi folosit numai pentru curantul continuu. Sudura rezultată este una rezistentă, chiar și în cazul materialelor subțiri.

 

  • Electrozi celulozici: cu un conținut mare de hidrogen, acest tip de elecrozi nu produc mult material rezidual și pot fi folosiți doar pentru sudura la curent continuu cu tensiune ridicată. Electrozii celulozici se utilizează în special pentru sudarea țevilor și au avantaluj că se pot utiliza în toate pozițiile, pe o gamă largă de materiale, chiar dacă sudura este neregulată.

 

Echipamentul de protecție

Acum că am trecut în revistă tot ce trebuie să știi despre alegerea aparatelor, tipurile de sudură și electrozi, este momentul să vorbim despre siguranță. Pentru executarea unei suduri ai nevoie de un echipament complet, care depinde de tipul de sudură.

Echipamentul de protecție pentru lucrul cu un aparat de sudură, indiferent de categoria din care face parte, trebuie să includă neapărat o mască specială pentru sudori. Ea trebuie să fie ușoară, confortabilă, dar suficient de rezistentă la temperaturi ridicate și socuri mecanice, cu o lentilă care să asigure un nivel eficient de întunecare. Lumina și scânteia care sunt produse în timpul procesului de sudare sunt foarte puternice și îți pot afecta vederea. Totodată, există posibilitatea să sară resturi metalice, așadar ca este bine să te protejezi cât mai bine.

Nu trebuie să lipsească nici pantalonii de sudură, realizați din bumbac ignifug și sortul de protecție. Poartă manuși și bocancii confectionați din piele de bovină care te vor proteja de șocul electric, de caldură și de radiații.

 

Acum că știi cum se sudează corect și ai descoperit măsurile de protecție pe care treubuie să le iei, nu mai rămâne decât să găsești aparatul de sudură potrivit. Spor la cumpărături!

Adaugă un comentariu