Cum să reduci riscul producerii unui accident când ești la volan

Sunt mulți factori care influențează gradul de risc atunci când te afli la volan. Unii dintre aceștia sunt evidenți, precum drumurile proaste și vremea nefavorabilă. Alții, însă, țin de comportamentul șoferilor în trafic, care este cauza celor mai multe accidente pe șosele.

 

Ori de câte ori te urci la volan, siguranța ar trebui să reprezinte principala prioritate. Vigilența șoferilor este esențială pentru a evita coliziunile. Îți prezentăm, în rândurile ce urmează, câteva dintre modalitățile prin care poți reduce riscul producerii unui accident în trafic:

Păstrează mașina în condiții optime

O mașină corect echipată și verificată constant de mecanici autorizați este aliatul oricărui șofer care pleacă la drum lung. Asigură-te că frânele funcționează corect, presiunea anvelopelor este conformă cu specificațiile autoturismului și parbrizul, luneta, precum și oglinzile laterale sunt curățate, astfel încât vizibilitatea să nu fie afectată. Cu cât autoturismul se află într-o stare mai bună de funcționare, cu atât vei avea mai mult control la volan. 

 

În ultima perioadă, mulți șoferi și-au accesorizat mașina cu obiecte care să-i ajute în trafic. De exemplu, un sistem de navigare omologat te poate ajută să identifici cele mai bune rute, iar o camera auto este perfectă pentru a oferi dovezi în timp real în cazul întâmplărilor nefericite și pentru a raporta șoferii indisciplinați, care pot pune în pericol viața celorlalți participanți la trafic.

Învață să conduci defensiv

Nu de puține ori, un șofer experimentat, care respectă cu strictețe regulile auto este pus în situații periculoase de alți participanți la trafic. Pentru a crește nivelul de educație rutieră și pentru a reduce numărul de incidente din trafic, este util să urmezi un curs de conducere defensivă. În acest mod, te vei putea familiariza cu situațiile critice în care poți ajunge atunci când te afli la volan, pentru a putea să le eviți.

 

Conducerea defensivă înseamnă, printre altele, să nu te bazezi că ceilalți șoferi vor conduce prudent și vor respecta regulile de circulație. De exemplu, atunci când te apropii de o intersecție, nu te baza doar pe semnalele luminoase și pe indicatoarele auto și redu viteza pentru a te asigura că poți trece fără problemele. Ceilalți șoferi pot fi distrași sau nepăsători și pot intra în intersecție, chiar dacă nu au prioritate. 

Rămâi concentrat pe toată durata drumului

Odată ce urci la volan, concentrarea ta trebuie să fie de 100%. Doar așa, poți preveni cel mai bine incidentele din trafic. Există trei tipuri principale de distragere a atenției când ești șofer. În primul rând, cea vizuală, respectiv atunci când îți iei ochii de la drum pentru alte activități (discuții cu copiii aflați pe bancheta din spate, butonarea telefonului mobil sau a dispozitivelor de navigare). În al doilea rând, cea manuală, când îți iei mâinile de pe volan (pentru a mânca sau a bea apă ori pentru alte activități pentru care ar trebui să oprești mașina pentru a le face). Cea din urmă distragere a atenției este cea cognitivă și se întâmplă când nu te mai concentrezi la drum, ci te gândești la problemele pe care le ai, la discuțiile pe care urmează să le porți cu șeful odată ce ajungi la muncă sau îți calculezi banii rămași până la următorul salariu și datoriile pe care le ai. De multe ori, distragerea cognitivă apare în momentele de oboseală.

 

Lista lucrurilor care îl pot distrage pe un șofer în trafic este interminabilă. Cu toate acestea, există distrageri pe care le poți controla, precum mâncatul, schimbarea posturilor de radio ori butonarea telefonului. În ceea ce privește distragerile pe care nu le poți controla, respectiv copiii care se ceartă ori se bat pe bancheta din spate, cel mai bine este să oprești mașina cât mai repede cu putință, pentru a rezolva problemele.

 

Un șofer bun cunoaște foarte bine regulile de circulație și le urmează, dar, îi respectă și pe ceilalți participanți la trafic. Înainte de a pleca la drum, nu uita să îți pui centura de siguranță și să te înarmezi cu răbdare, pentru a putea conduce cu calm și pentru a evita incidentele de pe șosele.

Adaugă un comentariu