(P) 5 lucruri pe care sa le ai in vedere atunci cand vrei sa-ti cumperi o masina cu credit bancar

Sunt puține decizii financiare mai importante decat cumpărarea unei mașini, poate pe locul trei după cumpărarea unei case sau începerea unei afaceri. Majoritatea dintre noi suntem nevoiti si apelam la un credit auto pentru achizitia unei masini. Sigur, plata în numerar ar fi ideală, indiferent dacă cumperi un autoturism nou direct de la dealer sau un vehicul second-hand de pe piata secundara, insa majoritatea persoanelor apeleaza la un credit sau la varianta de leasing.

Știi că va trebui să împrumuți bani pentru a face achiziția, dar înainte de a parca mașina la tine in curte, trebuie să începi procesul de cumpărare. Avantajele oferite de vanzator, o garanție extinsă, asistenta auto sau asigurarea auto ar trebui să fie analizate îndeaproape, dar la fel și taxele si comisioanele asociate creditului pentru care optezi.

Accesarea unui împrumut presupune si plata lunara a ratelor pentru o perioada de destul de lunga de timp asa ca asigura-te ca ai inteles toate conditiile imprumutului si ca ai ales o perioada a creditului suficienta incat sa iti permiti rata lunara fata sa iti creeze probleme financiare. Verifica toate ofertele de creditare si conditiile de acordare din surse independente si de incredere, precum comparatorul financiar independent BankaTa.ro.

 

  1. Cunoaște-ți scorul de credit

Ca pentru orice împrumut – credit ipotecar, credit de nevoi personale, credit de refinanțare sau credit auto – scorul tau de credit este cel mai important factor în determinarea eligibilitatii tale. In functie de acest scor banca determina rata dobânzii, suma împrumutului, plata lunară și chiar decizia de acordare sau respingere a creditului.

Reține că nu toți creditorii folosesc sau se uită la același sistem de evaluare a scorului de credit – majoritatea bancilor au sisteme de scoring proprii in functie de care iti evalueaza cererea de credit.

Deci, cum stii unde te afli înainte de a aplica? Asta e ușor. Există o mulțime de resurse pentru a te informa cu privire la detaliile istoricului tau de credit, inclusiv sa te inregistrezi direct pe website-ul Biroului de Credit si sa iti verifici scorul. Este important ca inainte de orice decizie de cumparare sa cunoști probabilitatea de a obține aprobarea de credit si suma pentru care te incadrezi sau rata pe care ti-o permiti in fiecare luna. Iti poti calcula si alege oferta de creditare pe bankata.ro. Dupa ce stii toare aceste aspecte, poti merge la un test drive.

 

  1. Decide-te pentru creditul care se potriveste cel mai bine situatiei tale financiare

In primul rand trebuie sa verifici si sa compari cat mai multe oferte existente si sa te decizi pentru tipul de credit cel mai avantajos. Poti sa optezi intre un credit de nevoi personale standard, fara ipoteca, un credit auto cu ipoteca asupra masinii pe care urmeaza sa o cumperi, leasing auto de la o companie de leasing specializata sau chiar o varianta de finantare oferita direct de dealerul auto.

Fiecare dintre optiuni este diferita si poate fi mai buna sau mai putin potrivita pentru tine si familia ta. Cel mai important e sa ai in vedere toate variantele cu avantajele si costurile aferente si sa o alegi pe cea mai buna in cunostinta de cauza.

 

  1. Obțineți pre-aprobarea financiara a creditului si apoi cumpărați

Intotdeauna este cel mai bine să intri în reprezentanța auto cu o ofertă de finanțare in mana de la o bancă sau o companie de leasing. O ofertă pre-aprobată iti garantează suma maxima in functie de care iti poti alege mașina pe care ți-o doresti. Finalizarea finanțării auto iti permite să te concentrezi doar asupra alegerii vehiculului.

Desigur, verificarea din timp a tuturor ofertelor de finantare din surse credibile precum bankata.ro iti da posibilitatea sa-ti controlezi rata lunara sau chiar sa negociezi o rată a dobanzii mai avantajoasa bazată pe istoricul tau financiar, suma de care ai nevoie sau istoricul cu banca.

 

  1. Asigura-te ca ti-ai facut toate calculele inainte de a accepta oferta de finantare

Pe măsură ce compari toate oferte de creditare pe platfome independente precum bankata.ro, este important să înțelegei factorii care intervin în stabilirea plății lunare pentru mașină. DAE reprezinta doar o parte din costurile lunare asociate unei masinii.

In primul rand, daca optezi pentru o masina noua, trebuie sa ai in vedere ca pretul de lista afisat de dealer-ul auto este fara TVA de 19% si daca masina va fi cumparata pe persoana fizica acest TVA se va aduga la suma totala de plata.

Asigurarea obligatorie RCA, ale carui costuri s-au dublat in unele cazuri in ultima perioada si se situeaza la o medie de 1.600 lei pentru 1 an pentru o masina de 1600 – 2000 cmc si o varsta a soferului intre 31 si 40 ani.

In schimb, avem si vesti bune. Verifica cu atentie vouchere Rabla Clasic si Rabla Plus apicabile in cazul achizitiei unei masini noi. Potrivit Ministerului Mediului, bugetul din acest anul 2022 este cel mai mare buget alocat din istoria programelor. Bonusurile pot ajunge pana la 16.500 lei daca dai la casare două masini mai vechi de 15 ani (pt care primesti 9.000 de lei prima de casare si ecobonusuri pentru vechime, a câte 1.500 lei fiecare, deci încă 3.000 lei), la care se mai pot adăuga un ecobonus de 1.500 de lei pentru emisii scăzute şi unul de 3.000 de lei de pentru achiziţionarea unei maşini hybrid.

Bonusurile sunt si mai mari daca vrei sa-ti cumperi o masina electrica. In acest caz, daca aduci la casare doua autovehicule uzate, poti primi maximum 51.000 de lei pentru o masina 100% electrica (45.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani și are norma de poluare nu mai mare de Euro 3) si maximum 26.000 de lei pentru o masina hibrid plug-in (20.000 lei ecotichet + 3.000 lei prima de casare + 2 bonusuri de vechime a câte 1.500 pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3).

 

  1. Verifica si oferte de finantare ale dealerilor auto

Uneori, finanțarea oferita de dealerii poate părea a fi o ofertă mai atractivă. Uneori, ei vin cu oferte de finanțare 0% dobanda sau reduceri mari din valoarea masinii daca optezi pentru finantare direct de la ei.

Totusi trebuie sa ai in vedere că majoritatea opțiunilor de finanțare sunt disponibile doar pentru cumpărătorii cei mai calificați. Dacă ai ceva negativ în raportul de credit sau un scor de credit scăzut, probabil că nu te vei califica pentru aceste oferte speciale.

Indiferent pentru ce tip de finantare optezi, întotdeauna fa-ti temele foarte bine si compara toate ofertele inainte sa iei o decizie. Nu accepta niciodată prima opțiune de finanțare oferită de un dealer, mai ales dacă i-ai spus deja vânzătorului cât de mult îți place mașina. Ei știu că esti emotional și nu mai grandesti cu capul – sau mai bine zis cu portofelul.

De asemenea, uita-te la o masina si implicit împrumutarea unei sume care să se potriveasca cu bugetului tau. Fii sigur ca iti permiti rata si toate costurile adiacente achizitiei unei masini (asigurari RCA, CASCO, impozit, etc) pe toata perioada de creditare.

Adaugă un comentariu