(P) 4 lucruri de care să ții cont atunci când alegi un SUV second-hand

Vehiculele de tip SUV au câștigat în ultimii ani atențiașoferilor amatori de confort şi siguranţă. Designul modern, dotările tehnice, spațiile generoase pe care le asigură pasagerilor sunt doar câteva motive pentru care aceste tipuri de vehicule sunt preferate în detrimentul berlinelor clasice. SUV-urile sunt compacte cea ce le face ușor manevrabile în oraș, însă oferă suficient loc în interior astfel ca orice călătorie, lungă sau scurtă este confortabilă. Datorită acestor caracteristici au devenit preferate de familiile cu copii.

Achiziția unei SUV second hand a fost mereu o alternativă preferată de români. În contextul crizei de aprovizionare din lanțul de producție din ultimul an, ce a condus la un timp de așteptare foarte mare pentru vehiculele SUV noi, maşina rulată a devenit varianta agreată de un număr şi mai mare de șoferi.Totuși, chiar dacă avantajele SUV-urilor rulate sunt numeroase există şi câteva riscuri pentru viitorii proprietari. În rândurile următoare pot fi descoperite aspectele ce trebuie analizate pentru a avea certitudinea că vehiculul rulat achiziționat va fi potrivit așteptărilor şi va răspunde perfect necesităților.

Istoricul maşinii

Primul lucru ce trebuie analizat când vine vorba de autoturismele second hand este istoricul. Acesta se obține în baza numărului VIN, cunoscut de mulți şi sub denumirea de serie șasiu. Un raport VIN complet va furniza detalii importante despre numărul de proprietari anteriori ai mașinii, despre anul fabricației, culoare, modificări suferite în interior sau exterior. Tot din raportul extras în baza numărului VIN se poate afla dacă maşina a fost implicată în incidente rutiere, dacă proprietarul/proprietarii anteriori au realizat la timp inspecțiile tehnice sau dacă vehiculul este înregistrat în baza de date ca fiind furată.  Rapoartele VIN sunt însoțite şi de imagini concrete. În cazul în care vehiculul SUV a fost implicat în accidente rutiere se poate vedea analizându-se imaginile oferite cât de mari au fost daunele vehiculului. Informațiile furnizate de istoricul auto pot fi cu adevărat valoroase pentru cei ce îşi doresc să investească inteligent.

Aspectul exterior al acesteia

Dacă istoricul este favorabil şi SUV-ul dorit merită atenţia, se poate trece la următorul pas, cel de vizualizare. Aspectul exterior poate oferi numeroase informații despre modul în care a fost exploată maşina şi despre sumele pe care viitorii proprietari vor trebui să le investească. O maşină SUV cu aspect impecabil, arată că acesta a fost întreținută bine și că va putea fi utilizată în condiţii perfecte fără investiţii majore.

Aspectul interior 

Şi aspectul exterior este important, în special dacă se va petrece mult timp a volan. În acest caz se indicat să se verifice starea tapiţeriei, să nu fie ruptă, jupuită, să nu existe arcuri care să producă disconfort pasagerilor. În cazul în care interiorul este doar murdar, trebuie să se știe că cu un detailing bine realizat tapiţeria va arăta ca nouă.

Motorul trebuie să aibă aspect impecabil, să nu existe modificări la componentele principale sau artificii la sistemele conectoare. Este recomandat ca inspecţia motorului să se realizeze în prezența unui mecanic avizat în acest sens.

Modul de funcționare

Înainte de a se face achiziția finală specialişti recomandă realizarea unui test drive, în special dacă SUV-ul dorit nu beneficiază de garanție. În cazul în care achiziția se realizează prin intermediul companiilor de leasing auto sau ale platformelor de tip marketplace, autoturismele vor beneficia de garanție, de până la 6 luni. Dacă achiziția se face direct de la proprietar nu va exista astfel de certificare. În asemenea situaţii test drive-ul este recomandat. În timpul cursei se poate observa dacă funcționează sistemul de lumini, martorii acustici, senzorii cu care este dotat SUV-ul. Un alt aspect care nu trebuie ignorat este cel de siguranţă, respectiv trebuie să se verifice starea airbag-urilor, a centurilor de siguranţă.

Analizându-se aceste lucruri la autoturismele second hand, şansele de a se achiziţiona vehicule excepţionale
cresc. Maşinile se pot dovedi a fi investiţii inteligente în confort şi siguranţă.

Adaugă un comentariu