Dacă ești șofer, sunt șanse foarte mari să deții în arsenalul tău măcar câteva scule la care să poți apela în situațiile în care autoturismul are nevoie de ajustări. Sculele trebuie să fie bine organizate și ordonate, în așa fel încât să poți găsi cu ușurință ceea ce cauți, indiferent dacă faci acest lucru în atelierul auto sau în mașină. Cutiile și rafturile pentru scule se pot dovedi foarte utile în această situație, însă alegerea lor trebuie să se facă în funcție de anumite criterii. Care sunt cele mai importante repere de care este recomandat să ții cont?
Complexitatea kiturilor de unelte utilizate
Organizarea spațiului de depozitare se face ținând cont de uneltele pe care le deții sau intenționezi să le achiziționezi. Trebuie să te orientezi în așa fel încât să ai suficient de mult loc, dar să eviți și risipa de spațiu, mai ales în atelier, care ar trebui să fie suficient de aerisit încât să poți lucra eficient.
Poți opta pentru rafturi de scule de dimensiuni diferite, în așa fel încât să existe spații optime și pentru ustensilele mai mari, dar și pentru sculele mai mici, pentru care sunt recomandate și sertarele. Pentru autoturism, poți apela cu încredere la o trusă echipată cu banc de lucru, care ocupă puțin spațiu.
Dacă ești nevoit să deplasezi pe distanțe mari sculele, în mod constant, optează pentru un raft dotat cu roți, pentru că se va dovedi a fi foarte practic și ușor de deplasat.
Utilitatea rafturilor și a cutiilor de scule
Cutiile și rafturile pentru scule trebuie selectate și în funcție de modul în care te vei folosi de acestea. Dacă faci des reparații acasă, cutiile și rafturile trebuie organizate în așa fel încât toate uneltele să fie ușor de găsit, iar o particularitate foarte utilă a cutiilor este existența mai multor compartimente, în care să poată fi acomodate toate echipamentele necesare.
Nici mecanicii profesioniști nu trebuie să ignore importanța unei organizări eficiente, iar rafturile și cutiile alese trebuie să fie în concordanță cu echipamentele utilizate și cu modul de desfășurare a activității. Ergonomia, portabilitatea și multifuncționalitatea sunt pricipalele criterii pe care trusele și rafturile trebuie să le prezinte la standarde ridicate, pentru a asigura desfășurarea eficientă a activității. e
Dimensiunile potrivite pentru depozitarea accesoriilor de lucru
Dacă numărul de scule utilizate nu este unul prea mare, poți apela oricând la modele convenționale sau mini-truse. Acestea ar trebui să fie suficiente pentru un kit de bază, care să cuprindă strictul necesar.
Totuși, dacă activitatea ta este mai complexă și ai nevoie de foarte multe echipamente, atunci este necesar să apelezi la spații de depozitare suficient de mari și cu o portabilitate sporită. Mobilitatea cutiilor de scule poate fi asigurată și cu ajutorul diverselor accesorii ce pot fi cumpărate. Foarte importantă este rezistența mânerelor, mai ales atunci atunci când trebuie să transporți uneltele.
Materiale potrivite pentru confecționarea spațiilor de depozitare a sculelor
Materialele din care sunt fabricate spațiile de depozitare destinate sculelor variază de la plastic, metal și aluminiu până la PVC. Cutiile de scule din plastic sunt realizate din polipropilenă, ceea ce le face rezistente la temperaturi extreme, șocuri, solvenți și ulei. În general, acest tip de cutii au până la 3 compartimente și sunt foarte ușor de întreținut.
Cutiile din metal prezintă până la 7 compartimente, dintre care doar unul fix, iar celelalte se deschid pe părțile laterale. Cutiile din metal au o greutate de până la 5 kilograme, dar chiar și așa sunt ușor de transportat, grație mânerelor articulate.
Cutia de aluminiu are particularitatea de a fi ușor de personalizat la nivelul compartimentelor și poate primi și echipamente precum chei tubulare, mașină de găurit ori clește. Cutia din PVC are un singur compartiment, margini de aluminiu și este recomandată în cazul sculelor mecanice și electrice. Aceasta prezintă avantajul de a fi foarte ușoară și ușor de manevrat.
Capacitatea de stocare a rafturilor si a cutiilor de scule
Rafturile complexe, cu multe lăzi și sertare, îți vor permite să organizezi un număr foarte mare de unelte în atelier, dar vor ocupa și mult spațiu. Metoda cea mai practică ar fi utilizarea rafturilor dotați cu agățători, pe care i-ai putea prinde de pereții exteriori. Pentru ustensilele mici, poți apela la sisteme de compartimentare eficiente, iar rafturile prevăzute cu până la 7 sertare au posibilitatea de a stoca până la 200 de scule mici.
Așadar, dacă vrei să îți organizezi eficient sculele, trebuie să ții cont atât de ustensilele pe care le folosești, cât și de aspecte precum frecvența de utilizare, scopul și măsura în care trebuie să ai asigurată portabilitatea echipamentelor.