(P) Anvelope de iarnă – o necesitate pentru drumuri sigure și confortabile

Iarna, mijlocul cel mai utilizat pentru parcurgerea drumurilor de interes și pentru a călători este mașina personală. Tocmai de aceea, este necesar să îi acordăm o mare atenție și să o echipăm corespunzător pentru sezonul rece.

Atunci când pornim la drum, este indicat ca autoturismul să fie echipat cu anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, lopată pentru zăpadă, antigel și lichid pentru parbriz specific temperaturilor de iarnă. Dintre toate aceste elemente, cele mai importante sunt anvelopele, întrucât iau contact direct cu asfaltul.

Predispoziția la accidentele auto este mai mare iarna, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, iar cu atât mai mult echiparea adecvată a autoturismului este o necesitate. Un prim sfat în ceea ce privește schimbul de anvelope este ca acestea să fie achiziționate din timp, din extrasezon. Nu numai că putem găsi anvelope iarna la prețuri mai bune, dar de asemenea putem alege dintr-un stoc mai mare de produse, iar atunci când iarna se instalează, vom fi echipați corespunzător.

Unii șoferi se întreabă adesea care sunt motivele pentru care este necesară trecerea la anvelopele de iarnă. Ei bine, principalul avantaj al anvelopelor speciale pentru iarnă este că îmbunătățesc performanțele mașinii, atunci când temperaturile scad sub 7 grade. Însă cum este posibil? Comparativ cu anvelopele de vară, cele de iarnă sunt realizate dintr-un material cu o concentrație ridicată de cauciuc natural și dioxid de siliciu.

Acestea permit anvelopelor să își mențină flexibilitatea chiar și la temperaturi extreme, fiind eficiente și pe carosabil acoperit cu zăpadă sau polei. Prezintă o mai bună rezistență la frânare, fiind redus riscul de acvaplanare. Astfel, un set de cauciucuri de iarnă oferă stabilitatea mașinii, o tracțiune mai bună și siguranță în trafic.

Principalele aspecte în care utilizarea de cauciucuri iarnă aduce performanțe:

  • Distanța de frânare: atunci când șoseaua este udă sau acoperită de gheață, polei, spațiul de frânare se mărește. Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a rula pe un carosabil dificil. Iarna este imprevizibilă, ninsorile pot apărea oricând, iar unele zone pot fi mai dificil de curățat de către autorități. Anvelopele de iarnă contribuie la menținerea siguranței în trafic, iar datorită componenței lor, spațiul de frânare poate fi redus cu până la 6 metri pe o șosea umedă și cu până la 30 metri pe o șosea acoperită de zăpadă.
  • Precizia direcției: un alt mare avantaj în ceea ce privește anvelopele pentru sezonul rece este că au rol în îmbunătățirea manevrabilității mașinii și la eficientizarea procesului de frânare. Astfel, folosind anvelope potrivite, mașina are o mai bună direcție pe carosabil, iar situațiile neprevăzute pot fi anticipate sau chiar evitate.
  • Banda de rulare:banda de rulare are scopul de săpa în zăpadă și a de a elimina totodată apa, zăpada topită și noroiul de pe suprafața de rulare.
  • Presiunea din anvelope: atunci când temperaturile scad, anvelopele pierd presiunea, astfel că, în funcție de gradul de încărcare a mașinii, cât și pentru anumite sectoare de drum și trepte de viteză. În cazul anvelopelor speciale pentru iarnă, sunt prescrise presiuni diferențiale pentru axele din față și pentru cele din spate.
  • Lamelele de pe suprafața anvelopei: lamelele special realizate pentru cauciucurile de iarnă oferă o tracțiune superioară pe suprafețele dificile, înzapezite sau înghețate, acționând asemeni unor gheare care se prind în zăpadă. Noroiul este eliminat cu ajutorul acestora, nu există riscul de a rămâne blocat în banda de rulare.

Utilizarea de cauciucuri de iarnă este esențială în sezonul rece pentru autoturism, chiar dacă la o primă vedere cele allseason pot părea mai rentabile, eficiența lor în sezonul rece nu este cea de care avem nevoie. Pentru a putea face față oricărei situații și carosabilului de orice tip iarna, ne echipăm mașina corespunzător.

Magazinele online pun la dispoziție anvelope în funcție de producător, sezon și dimensiuni, astfel încât echiparea mașinii pentru sezonul rece să poată fi făcută cu ușurință. O atenție deosebită atunci când suntem în căutare de cauciucuri o acordăm dimensiunilor anvelopei și marcajelor de pe acestea, întrucât trebuie să ne asigurăm că au marcajele M+S și simbolurile de munte și de fulg de nea.

Pe anvelope-discount ne este pusă la dispoziție o varietate de produse, pentru sezonul rece, de diverse dimensiuni, de la diverși producători, astfel încât șoferii să găsească cu ușurință anvelope all season, de vara sau iarna de calitate, la prețuri accesibile.

Adaugă un comentariu