(P) Importanța anvelopelor de calitate

Oricât de mare ar fi sau nu pasiunea pentru mașini, șoferii trebuie să acorde atenție câtorva elemente și componente de-a dreptul cruciale din alcătuirea mașinii, pentru a se asigura că aceasta funcționează în parametri optimi.

Din păcate, nu toți șoferii recunosc anvelopele ca fiind unele dintre componentele cele mai importante ale unei mașini, deși acestea pot influența semnificativ atât experiența șofatului, cât și performanța și siguranța mașinii și, implicit, a pasagerilor și pietonilor cu care aceasta se întâlnește. De aceea recomandăm să optezi pentru anvelope, corespunzătoare anotimpului în care ne aflăm!

Cum influențează anvelopele experiența condusului

Setul de anvelope auto cu care îți dotezi mașina poate afecta drastic modul în care aceasta se comportă și gradul de control pe care îl ai asupra ei.

Este de la sine înțeles că anvelopele de calitate, potrivite pentru mașină, anotimp și stilul tău de condus sunt cele mai potrivite. Dar ce se întâmplă dacă nu acorzi atenția necesară acestor elemente ale mașinii?

Anvelopele trebuie achiziționate, în primul rând, în funcție de profilul mașinii și în funcție de uzura pe care vor trebui să o suporte. Dacă nu iei în calcul stilul tău de șofat, distanța drumurilor pe care le parcurgi cu mașina și alte astfel de considerente, riști ca anvelopele, deși sunt pentru anotimpul potrivit, sa îți îngreuneze experiența la volan – frânarea poate fi anevoioasă, mașina poate să nu răspundă atât de repede la comenzile tale și îți poate fi afectat chiar confortul, lucru care la drum lung te poate face să îți pierzi calmul.

Dacă te documentezi despre tipurile de anvelope, în raport cu ceea ce ai nevoie, și nu uiți să le schimbi odată cu schimbarea vremii, nu ar trebui să întâmpini niciun fel de problemă atunci când conduci.

De ce sa nu amâni schimbarea cauciucurilor?

Odată ce anotimpurile încep să se schimbe ar trebui să începi să te gândești la schimbarea cauciucurilor. Dacă amâni această acțiune s-ar putea să ai de suportat consecințe nu chiar plăcute, dat fiind faptul că odată ce temperatura scade sub 7 grade este specificat în lege că nu mai sunt potrivite cauciucurile de vară – motiv pentru care ai putea primi sancțiuni chiar usturătoare.

Nu motivul financiar ar trebui să fie motivul principal pentru care să nu amâni schimbarea cauciucurilor. Motivul principal ar trebui să fie păstrarea siguranței – atât a ta, cât și a celor din jurul tău.

Nefiind singurul participant la trafic, în cazul în care pierzi controlul mașinii din cauza cauciucurilor care nu se comportă așa cum ar trebui în anumite condiții de vreme, poți implica în accidente atât pasagerii din mașină – care pot fi chiar cei dragi ție – dar și alți șoferi sau pietoni din jurul tău.

Cauciucurile de vară sunt create pentru temperaturi calde și șosele uscate, eventual câteva intemperii minore. Cele de iarnă, implicit, sunt create pentru temperaturile scăzute, pentru atunci când șoselele sunt acoperite de zăpadă, polei, noroi și așa mai departe. Atunci când folosești cauciucurile create pentru un anotimp pe o vreme nepotrivită, acestea își pierd și din calitatea lor, ca produs, dar și din calități.

Anvelopele auto de iarnă sunt mult mai rigide, iar dacă le folosești pe timp de vară acestea îți vor oferi o experiență zdruncinătoare la volan. Mai mult decât atât, se tocesc mult mai repede datorită asfaltului uscat, iar acest lucru te poate pune în pericol, deoarece vor atinge neașteptat pragul de uzură. Așadar, dacă te gândești că economisești bani folosind anvelopele de iarnă pe tot parcursul anului s-ar putea să ai o surpriză – va trebui să le schimbi oricum, deoarece nu vei mai putea circula cu ele uzate.

De cealaltă parte, cauciucurile de vară sunt fabricate dintr-un cauciuc mai moale și nici nu prezintă șanțuri, precum cele de iarnă. Acest lucru înseamnă că dacă le folosești în anotimpul rece nu vei putea controla mașina aproape deloc, materialul nefiind corespunzător pentru condițiile specifice de drum.

Oricât de tentant ar fi să amâni schimbarea cauciucurilor sau achiziționarea unor cauciucuri de calitate trebuie să ții minte că în joc nu sunt doar banii, ci poate chiar viața ta. Alege cu încredere anvelope calitative, potrivite pentru orice situație în care te poți afla – vei simți avantajele negreșit!

Adaugă un comentariu