(P) Înmatriculare auto – cât durează și ce trebuie să știi înainte de a înregistra o mașină

Dacă ești pe punctul de a cumpăra o mașină sau ai făcut deja asta, trebuie să te pregătești pentru câteva ore bune pe care le vei petrece la instituțiile statului pentru înmatricularea autoturismului. Întreg procesul pare unul greoi și consumator de timp și de bani, însă vei vedea că, odată început, lucrurile se vor desfășura normal și vei reuși să ai numere noi în mai puțin de o săptămână.

Ne-am gândi să îți ușurăm munca și să îți spunem în acest articol care este cursul normal al lucrurilor și ce anume vei avea de făcut, concret, dacă vrei să îți conduci mașina cât mai repede cu putință, precum și care sunt actele necesare la înmatricularea unui autoturism. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a înmatricula mașina.

1. Mergi la RAR

Înainte de toate, trebuie să te prezinți la Registrul Auto Român pentru a putea obține cartea de identitate a mașinii și certificatul de autenticitate și pentru a face Inspecția Tehnică Periodică (ITP). Fără aceste documente mai sus e imposibil să înregistrezi o mașină, indiferent de unde provine aceasta, adică dacă ai adus-o din străinătate sau ai cumpărat-o din țară. Nu uita că poți lua ITP-ul numai dacă mașina ta este în concordanță cu normele europene în vigoare, așa că asigură-te că nu vei face două drumuri sau că vei plăti de două ori taxa pentru inspecție, în cazul în care dosarul îți este refuzat prima oară. Înainte de a ajunge să faci ITP-ul, cheamă un mecanic care poate verifica starea autoturismului. Dacă specialistul va sesiza probleme la componentele mașinii, nu îți face griji, pentru că multe dintre acestea se pot repara fără să fie nevoie să deplasezi autoturismul până la service. Comandă piese Opel de la ePiesa (sau orice altă marcă are mașina ta) și așteaptă-te să le primești în cel mai scurt timp acasă. În acest fel, poți face schimbul de piese chiar în parcare, ca să poți merge să faci ITP-ul fără nicio îndoială că nu l-ai putea obține.

2. Înscrie mașina pe numele tău

Cu un dosar care trebuie să conțină contractul de vânzare-cumpărare, cartea de identitate a mașinii, pe care o vei lua de la RAR, actul de identitate al proprietarului, adică al tău, și fișa de înmatriculare, toate aceste atât în original, cât și în copie, trebuie să mergi la primăria de care aparții pentru a putea înscrie mașina pe numele tău. Din cadrul instituției vei primi și o cerere tip, pe care trebuie să o completezi și să o atașezi la dosar.

3. Încheie o asigurare obligatorie

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto este esențială pentru înmatricularea mașinii. Aceasta va putea fi folosită în cazul unui prejudiciu pe care l-ai putea aduce celorlalți participanți la trafic.

4. Plătește taxa de înmatriculare

Taxa de eliberare a certificatului de înmatriculare trebuie achitată într-un cont al băncii CEC. Poți face asta fizic, deplasându-te la unul dintre sediile băncii, online, adică prin Internet Banking, prin virament bancar sau mandat poștal. Pe documentul de plată vor fi scrise codul numeric personal, numele și prenumele proprietarului mașinii.

5. Depune dosarul la Poliție

Ultimul pas pe care trebuie să îl faci este să strângi într-un dosar toate actele pe care le-ai eliberat până acum, adică cererea de înmatriculare, fișa de înmatriculare, asigurarea RCA, contractul de vânzare-cumpărare, CIV-ul, ITP-ul, certificatul de autenticitate RAR, plăcuțele de înmatriculare, în cazul în care mașina nu este la prima înmatriculare, chitanța care atestă că ai achitat taxa de înmatriculare, chitanța care atestă că ai achitat taxa de eliberare a certificatului de înmatriculare (la CEC), precum și chitanța care atestă că ai achitat taxa timbru de mediu.

Succes și răbdare suficientă pentru a duce planul de înmatriculare a mașinii pe care tocmai ai cumpărat-o la bun final!

    Milea alex says:

    Dacă am cumpărat o mașină din același judet si proprietarul îmi lasa numerele mai trebuie sa merg la rar asigurarea si itp-ul sunt valabile am fost si la primarie si am trecut masina pe mine dacă poate cineva sa ma ajute va multumesc

    La RAR nu mai este nevoie să mergi. Dar trebuie să mergi la poliție ca să îți treci certificatul de înmatriculare pe numele tău (talonul). Găsești și la noi pe site un ghid în privința actelor. Și ca să faci asta, va trebui să faci o poliță RCA pe numele tău pentru acea mașină, chiar dacă păstrezi numerele. Nu este suficient să o înregistrezi la taxe și impozite!

Adaugă un comentariu